După confiscarea miilor de instituții care aparțineau Mișcării Hizmet, tot sub motivarea stării de Urgență OHAL), regimul Erdogan a pus ochii pe bunurile etnicilor din Turcia. Comisia de Partajare și Biroul de Înstrăinare a Prefecturii provinciei Mardin, a confiscat și înstrăinat biserici, cimitire și mînăstiri care aparțineau creștinilor siriaci. Conducerea Fundației Mânăstirii Mor Gabriel a contestat această decizie dar Comisia de partajare a Prefecturii Mardin a respins obiecțiile. Un număr de 30 de proprietăți confiscate de la etnicii siriaci, au fost date Dyanetului (Direcției de Cult Islamic- Ankara DIB).
Conform unui articol publicat în ziarul Agos, în urma cercetărilor efectuate de Fundația Mânăstirii Mor Gabriel, zeci de mânăstiri și biserici au fost confiscate și trecute la Trezoreria statului după care au fost alocate Dyanetului. Iar Cimitirele etnicilor sunt alocate Primăriei Județului Mardin.
Întreținerea unor biserici și cimitire care se deschid în zile de rugăciune este făcută de către Fundația Mănăstiri Mor Gabriel. Cimitirele sunt locuri unde etnicii Siriaci creștini efectuează vizite, locuri care se folosesc în mod activ pentru ceremonii de sărbătoare și de înhumare. Etnicii Siriaci creștini au apelat la instanță pentru anularea deciziilor de confiscare.
Etnicii Siriaci creștini vor să aducă acest caz în fața instanței.
Președintele Fundației Mânăstirii Mor Gabriel, Kuryakos Ergün a precizat că se află în pregătire pentru a da în judecată decizia de confiscare, dar pe de altă parte continuă cercetările în legătură cu acest caz. Ergün a precizat că în legătură cu confiscarea a aproximativ treizeci de proprietăți confiscate va apela instanța.
Fundația Mănăstirii Mor Gabriel a deschis un proces la Tribunalul de Primă Instanță din Mardin împotriva înregistrării titlurilor de proprietate, la trezorerie. În cererea de proces s-a atras atenția că proprietățile confiscate sun bunuri de cele mai vechi timpuri aflate sub conducerea și posesia Fundației. În cererea depusă s-a mai atras atenția asupra importanței Mânăstirii Mor Gabriel și faptul că protecția și întreținerea se făcea de către Fundație.
A fost încălcat Tratatul de Lausanne
În cererea depusă pentru instanță a fost menționat faptul că, confiscarea proprietăților și înregistrarea lor la Trezoreria statului reprezintă o încălcare a Tratatului de la Lousanne.
În petiție s-au precizat deciziile precedente ale Curții Supreme, Convenția Europeană a Drepturilor Omului , acordurile adiționale și protocoalele.