vineri, ianuarie 22, 2021

Belleville: Cât de bine se pot înţelege oamenii între ei.

Sunt fermecată de cartier. Atâta spirit cosmopolit, o senzaţie de libertate fără prejudecăţi, fără snobism, fără aerul acela uşor închipuit pe care-l găseşti lesne în cartierele scumpe… Găseşti de toate – de la miresme creole la dezlănţuirea diversităţilor chinezeşti, de la mâncăruri turceşti şi afgane la buticuri africane, de la tot ce înseamnă Maghreb la sonuri columbiene sau braziliene, de la turişti nemţi şi olandezi pozându-se în faţa casei legendarei Edith Piaf la verdele atotstăpânitor de pe colina transformată în parc cu alei şi arteziene.

Aici a copilărit legendara, impresionanta Edith Piaf

Bellville e o lume întreagă. Parcă nici n-ai avea nevoie să ieşi din murmurul ei, piperat cu solouri de chitară sau de bajo.Colorat cu grafitti vesele sau agresive, disperate sau teribiliste. De la pensionari modeşti la adolescenţi rebeli, de la mame cu copii în landouri la hipsteri, rockeri şi tot felul de practicanţi ai noilor valuri, toată lumea trăieşte într-o amplă toleranţă aproape înduioşătoare.Un turnuleţ al lui Babel.

Copii din toate rasele se fugăresc pe esplanade de parcă nu ar fi aflat încă nimic despre dezbinare.În vitrina de la Librairie,decolorată de soarele verii, cartea Tetes de turques ,un webdoc despre discriminarea femeilor în Turcia lui Erdogan…

Un cartier cu multe afaceri turceşti , în vitrina Librăriei tronează însă cartea despre discriminarea femeilor în Turcia…

Doar nişte afişe zdrenţuite, pe ziduri, mai amintesc opţiunile votanţilor la apusele alegeri. Evident stânga, Melenchon, propunerile arondismentului 20. Şi senzaţia că nimic nu ţi se impune de fapt, nu ţi se vâră sub piele,nu ţi se recomandă insidios în privinţa judecăţii, a principiilor, a ceea ce se cheamă aspru, ideologie. Belleville a fost decorul unor filme celebre, pe aici se mişcă personajele fantomatice din două romane ale autorului meu preferat, Romain Gary. Aici turiştii urcă fără să crâcnească şi să facă nazuri ( căci priveliştea.. trebuie meritată!) să vadă hăt în zare, tot Parisul la picioarele lor şi dacă ajungi chiar în susul străzii şi dacă eşti un pic miop, ai impresia că vei ajunge rostogol şi vei da cu capul de Tour Eiffel…

Când vremea e schimbăcioasă (şi asta se întâmplă foarte des) ai parte de străluminări aurii scurte când peisajul se aureşte, apoi de câţiva stropi reci, de lumina aburoasă deasupra bazinelor cu apă sau de căldura de plumb dinspre faţadele şi acoperişurile înconjurătoare.

Parc de Belville

Iar cartierul freamătă -căci a fost mereu, de zeci de ani al imigranţilor, al muzicanţilor, al antilezilor, africanilor şi asiaticilor, al celor care iubesc cuvintele, poveştile conviviale la un pahar de pastis sau de cidru.Parizian până-n plăsele şi cosmopolit asemeni.

lecţia acestui cartier parizian este : „Lasă-i pe alţii să trăiască dacă vrei şi tu să trăieşti. Acceptă-l pe celălalt aşa cum e el, cu obicieurile, îmbrăcămintea şi gusturile lui muzicale sau culinare.”

Aici a copilărit emblematica Edith Piaf si Maurice Chevalier şi-a legat numele de acest loc al Parisului, aici era micul salon de coafură al mamei scriitorului Georges Pernac, aici s-a turnat „Un petit gars de Menilmontant „ şi ecranizarea după „Spuma zilelor „ a lui Boris Vian.

Aici se mişcă personajele din „ Dincolo de această limită, biletul dumneavoastră nu mai e valabil” al lui Romain Gary.

Şi tu însuţi mişti ca într-un muzeu ciudat, colorat şi ameţitor. Dar lecţia principală este aceea a toleranţei.

Lasă-i pe alţii să trăiască dacă vrei şi tu să trăieşti. Acceptă-l pe celălalt aşa cum e el, cu obicieurile, îmbrăcămintea şi gusturile lui muzicale sau culinare.

Cleopatra Lorinţiu

Dreptul la viață violat în Turcia: Peste 3.000 uciși, maltratați sau torturați în 2020

Un raport anual privind încălcările drepturilor omului în Turcia a dezvăluit 3.362 de morți și 3.534 de incidente de tortură sau maltratare în 2020, dintre care 1.855 au loc în închisori

Un turc a stârnit critici după ce a făcut un grătar într-o biserică abandonată

Un  bucătar turc a stârnit un val de revoltă pe Twitter după ce a inișiat organizarea  unui grătar în interiorul unei biserici...

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.

Turcia:25% din restaurante s-ar putea să nu se redeschidă niciodată după pandemie

Președintele Asociației Turce a Restaurantelor și Divertismentului (TURYID), Kaya Demirer explică că din aproximativ 100.000 de restaurant care angajează aproape două milioane de persoane în țară, 10% dintre ele nu se mai pot deschid niciodată după primul val al pandemiei COVID-19.

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia a încălcat mai multe legi în 6 ani decât orice altă țară din lume

Potrivit lui Nate Schenkkan, expulzările ilegale „nu se vor sfârși niciodată, atât timp cât Erdogan este la putere. Aceasta este o prioritate atât de mare pentru ei, încât vor sacrifica alte obiective de politică externă. ”

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,