vineri, aprilie 23, 2021

Belleville: Cât de bine se pot înţelege oamenii între ei.

Sunt fermecată de cartier. Atâta spirit cosmopolit, o senzaţie de libertate fără prejudecăţi, fără snobism, fără aerul acela uşor închipuit pe care-l găseşti lesne în cartierele scumpe… Găseşti de toate – de la miresme creole la dezlănţuirea diversităţilor chinezeşti, de la mâncăruri turceşti şi afgane la buticuri africane, de la tot ce înseamnă Maghreb la sonuri columbiene sau braziliene, de la turişti nemţi şi olandezi pozându-se în faţa casei legendarei Edith Piaf la verdele atotstăpânitor de pe colina transformată în parc cu alei şi arteziene.

Aici a copilărit legendara, impresionanta Edith Piaf

Bellville e o lume întreagă. Parcă nici n-ai avea nevoie să ieşi din murmurul ei, piperat cu solouri de chitară sau de bajo.Colorat cu grafitti vesele sau agresive, disperate sau teribiliste. De la pensionari modeşti la adolescenţi rebeli, de la mame cu copii în landouri la hipsteri, rockeri şi tot felul de practicanţi ai noilor valuri, toată lumea trăieşte într-o amplă toleranţă aproape înduioşătoare.Un turnuleţ al lui Babel.

Copii din toate rasele se fugăresc pe esplanade de parcă nu ar fi aflat încă nimic despre dezbinare.În vitrina de la Librairie,decolorată de soarele verii, cartea Tetes de turques ,un webdoc despre discriminarea femeilor în Turcia lui Erdogan…

Un cartier cu multe afaceri turceşti , în vitrina Librăriei tronează însă cartea despre discriminarea femeilor în Turcia…

Doar nişte afişe zdrenţuite, pe ziduri, mai amintesc opţiunile votanţilor la apusele alegeri. Evident stânga, Melenchon, propunerile arondismentului 20. Şi senzaţia că nimic nu ţi se impune de fapt, nu ţi se vâră sub piele,nu ţi se recomandă insidios în privinţa judecăţii, a principiilor, a ceea ce se cheamă aspru, ideologie. Belleville a fost decorul unor filme celebre, pe aici se mişcă personajele fantomatice din două romane ale autorului meu preferat, Romain Gary. Aici turiştii urcă fără să crâcnească şi să facă nazuri ( căci priveliştea.. trebuie meritată!) să vadă hăt în zare, tot Parisul la picioarele lor şi dacă ajungi chiar în susul străzii şi dacă eşti un pic miop, ai impresia că vei ajunge rostogol şi vei da cu capul de Tour Eiffel…

Când vremea e schimbăcioasă (şi asta se întâmplă foarte des) ai parte de străluminări aurii scurte când peisajul se aureşte, apoi de câţiva stropi reci, de lumina aburoasă deasupra bazinelor cu apă sau de căldura de plumb dinspre faţadele şi acoperişurile înconjurătoare.

Parc de Belville

Iar cartierul freamătă -căci a fost mereu, de zeci de ani al imigranţilor, al muzicanţilor, al antilezilor, africanilor şi asiaticilor, al celor care iubesc cuvintele, poveştile conviviale la un pahar de pastis sau de cidru.Parizian până-n plăsele şi cosmopolit asemeni.

lecţia acestui cartier parizian este : „Lasă-i pe alţii să trăiască dacă vrei şi tu să trăieşti. Acceptă-l pe celălalt aşa cum e el, cu obicieurile, îmbrăcămintea şi gusturile lui muzicale sau culinare.”

Aici a copilărit emblematica Edith Piaf si Maurice Chevalier şi-a legat numele de acest loc al Parisului, aici era micul salon de coafură al mamei scriitorului Georges Pernac, aici s-a turnat „Un petit gars de Menilmontant „ şi ecranizarea după „Spuma zilelor „ a lui Boris Vian.

Aici se mişcă personajele din „ Dincolo de această limită, biletul dumneavoastră nu mai e valabil” al lui Romain Gary.

Şi tu însuţi mişti ca într-un muzeu ciudat, colorat şi ameţitor. Dar lecţia principală este aceea a toleranţei.

Lasă-i pe alţii să trăiască dacă vrei şi tu să trăieşti. Acceptă-l pe celălalt aşa cum e el, cu obicieurile, îmbrăcămintea şi gusturile lui muzicale sau culinare.

Cleopatra Lorinţiu

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

43 de turci au plecat cu un proiect pentru mediu în Germania, dar nu s-au mai întors

43 din 45 de persoane din Turcia care au participat la un proiect din Germania nu s-au mai întors în țară,

Un actor turc a fost anchetat pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan pe Twitter

Genco Erkal, actor și regizor turc,a depus mărturii procurorilor la Judecătoria Çağlayan din districtul Șișli, din Istanbul, pe 19 aprilie.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

6 primării sunt anchetate pentru că au ajutat cetățenii să fugă ilegal din Turcia

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că a lansat o anchetă asupra a șase primării pentru că ar fi furnizat pașapoarte de serviciu persoanelor care nu sunt eligibile din punct de vedere legal pentru a le ajuta să fugă din țară, potrivit Turkish Minutes.

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

O turcoaică a pictat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire. Răspunsul lui Merkel

O profesoară de desen fugită din Turcia a desenat-o pe Angela Merkel în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit refugiaților, conform Bold...