joi, aprilie 7, 2022

Belgia:Expoziție cu obiectele victimelor puciul eșuat din Turcia

Un muzeu a luat inițiativa de a crea o expoziție cu obiectele rămase după moartea cetățenilor turci în urma activităților de epurare pe care le-a procedat statul turc din 15 iulie 2016, a raportat turkeypurge.com

Muzeul Persecutaților, „Tenkil Müzesi” în limba turcă, a deschis o expoziție,vineri, în provincia Limburg, prin care colectează și expune obiecte aparținând victimelor epurării masive din Turcia. 

Expoziția va fi deschisă timp de 10 zile, timp în care peste 3000 de obiecte care spun povestea cetățenilor turci epurați, pot fi vizionate în sala expozițională din cadrul Ministerului Belgian de Justiție. 

Profesoară bolnavă de lupus, decedată după ce nu i s-au dat pastilele

O cămașă, o fustă și o cutie cu medicamente a profesoarei bolnave de lupus sunt expuse la muzeu.

În cadrul expoziției sunt și obiectele rămase în urma decesului profesoarei  Halime Gülsu, care a murit după ce nu i s-au administrat medicamentele  necesare.

Profesoare a fost închisă timp de 15 zile într-o celulă cu 21 de persoane, iar în acest timp femeia nu a primit tratamentul absolut necesar și vital pentru lupus.

Potrivit deputatului  Partidului Republicanului Poporului (CHP), Sezgin Tanrıkulu, din cauza problemelor de sănătate, femeia a fost dusă la Spitalul Orășănesc Mersin pe 25 aprilie, dar a fost trimisă înapoi la închisoare, unde a intrat în comă și a murit. 

Halime Gülsu s-a numărat printre femeile care au fost reținute pentru organizarea activităților de ajutorare a   familiilor persoanelor concediate prin decret în urma unei tentative de lovitură de stat.

Profesor de istorie,mort de atac de cord în închisoare

Ochelarii sparți, un bilețel și un ceas al profesorului decedat sunt expuse la muzeu.

Gökhan Açıkkollu, un profesor de istorie, a murit în urma unui atac de cord în timp ce era după grati pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen.

Profesorul de informatică a pierdut lupta cu cancerul 

Hainele și o pereche de încălțăminte ale profesorului decadat în urma cancerului.

Un tricou și o pereche de încălțăminte care au aparținut lui Ahmet Turan Özcerit, un profesor de informatică educat în Marea Britanie, care a murit de cancer la ficat în februarie 2018, fac parte din expoziția muzeului.

Özcerit și-a obținut diplomele de master și doctorat  la Universitatea Sussex din Marea Britanie înainte de a începe să lucreze la Universitatea Sakarya Facultatea de Informatica. El a fost profesor asociat la Universitatea Sakarya când guvernul l-a demis și închis pentru legăturile cu mișcarea Gulen, la 1 septembrie 2016.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar  peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după  lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.