20.7 C
București
vineri, septembrie 18, 2020

Bebelușule din închisoare, vino să ne destăinui

Înger nevinovat. Simbol al purității, frumuseții și al inimii curate. Caut o ocazie să mi te destăinui. Cred ca a sosit clipa. Ce clipă. Bebeluș frumos ai sosit într-o clipă cruntă  a nedreptății.  Mai sunt o mie ca tine care trăiesc timpuri grele, dar alte mii trăiesc clipe și mai grele. Părinții le sunt cercetați, arestați, eliberați, iar arestați și etichetați drept teroriști. Spre exemplu mama și tata sunt arestați în orașe diferite, fratele în pribegie, iar fata stă cu bunica. Patru oameni în patru zări. O familie este răsfirată.

Tu ești cu mama ta, dar n-ai de unde să știi cât îi este dor tatălui tău de calda ta respirație. Pe când tu dormeai, el se întindea lângă tine  și te asculta cum respirai. Îi este tare dor, dar se afla în alt colț al tării, tot în închisoare. Ce este cel mai dureros este că aceste zile nu pot fi retrăite . Pentru că tu nu vei mai fi bebeluș și tatăl tău nu va putea vedea aceste zile.  Dacă ai ști? Când nu mai poate, îți îmbrățișează păturica și plânge. Precum Iona, se refugiază la Dumnezeu. Știe că în afară de El nu există alt țărm, alt refugiu. Când erai bolnav era la căpătâiul tău, te urmărea când dormeai. Nu cred că există cuvinte care să cuprindă dorul său.

Știi ce mă doare și mai mult, crești fără să vezi pământul printre  zidurile reci de beton. Verdele este departe de tine. Cât de străine îți vor fi parcurile, grădinile. Poate dacă în celulă ar fi covor va fi mai bine, dar nu e voie. Nu ai voie măcar să pui o amărâtă de pătură pe jos. Când trebuie să te ridici să mergi, locul e strâmt, nu ai voie la jucării și nici la hrană pentru vârsta ta. Păcat, parcă gardienii sunt acolo să vă facă viața cât mai grea.

Oare mamele care sunt în celulă cu tine pot să-și amăgească dorul de copii cu tine? Când te îmbrățișează și te miros îi simt pe ai lor copii,nepoți. Trăirile lor nu se pot transpune în cuvinte. Tu ești special pentru ele. Tu ești jucăria lor mică și vie. Poate pentru ore întregi mama ta nu te poate lua în brate. Pentru că nu îi vine rândul de cei care te iubesc.

Cea mai strălucită epocă a temniței

Închisorile trec printr-o epocă ciudată. Nu cred că în altă epocă s-au mai adunat atâția oameni educați în temniță. Printre  rezidenți se află profesori, judecători, doctori, profesori universitari și jurnaliști. Oameni cu masterat și doctorat… Când am amintit de jurnaliști, în  celula de vis-a-vis este Nazli Ilicak, o femeie în vârstă de 75 de ani care este de 2,5 ani în pușcărie. O femeie curajoasă care de una singură s-a luptat cu sistemul. Pentru  unii ar fi un   coșmar ca ea să fie liberă și să poată să vorbească. Dacă am cântări presa loială cu doamna Nazli, doamna ar avea o greutate mai mare. De ce? O singura lumină ar scoate totul  la iveală și  pentru că cei care au minciuna drept capital lumina este înfricoșătoare. Nu mai este întuneric. Dispare. Doamna Nazli este un asemenea om. Poate de una singură să facă asta.

În blocul alăturat este Bușra Erdal, și ea este  jurnalistă și avocată. Ea a deranjat statul profund și în pofida tinereții  , a avut parte de  cei patru pereți reci ai celulei. A cercetat lucruri pe care alții nu au avut curajul să le cerceteze, a pus întrebări incomode și a ajuns o țintă. Și ea suferă în temnițele regimului.

Ayșegul Parildak este în celula din colț. Era reporter de doi ani. A fost eliberată și apoi iar arestată. Nu au putut suporta ca ea să fie liberă. Este în primăvara vieții, are doar 28 de ani și ea era studentă la drept. Poate salva onoarea dreptății în  țara în care nu există dreptate.

Știi că erau de ajuns doar cele  trei jurnaliste pentru a îndepărta întunericul de deasupra lui 15 iulie. Dacă ar fi avut posibilitatea, doar ele  trei ar fi demolat cetățile de nisip. Le-a fost frică de ziariști.  În prima listă  pentru arestare erau și numele lor. Nu vor pe nimeni care să pună întrebări incomode, care cercetează. Mai sunt cu voi sute de femei nevinovate.  Casnice, studente care au organizat târguri de caritate, au adunat bani pentru studenți nevoiași. Îmi este greu să enumăr pe toată lumea, dar să știi, ești cu oameni care nu au rănit nici măcar o furnică.

Dreptatea trece printr-o perioadă a abuzurilor celor puternici

Știi că trăim o perioadă în care totul are o valoare și se poate cumpăra? Onoarea, demnitatea și conștiința au ajuns pe piața neagră.  Eroii iubirii le-au spus judecătorilor ” Vă rugăm să hotărâți în numele umanității, să aveți conștiința împăcată”, dar ei  și-au astupat urechile. Au hotărât după cum le-a fost cerut.

Tot răul asta îți este făcut de oameni care sunt otrăviți de puterea banului, avere și funcție. Poate toate astea îți sunt străine, dar procurorul care a cerut pedepsirea mamei tale a făcut-o pentru  protecția funcției sale. Mama ta era lăuză, tu aveai 10 zile. Nici nu a vrut să se gândească la răul făcut. Trebuia să îi vezi rușinea când hotărârea a devenit publică. Ei cred că vor sta pe fotoliul acela o viață. Ce mizerabil sentiment. Toate răutățile făcute stau scrise cu litere de tipar.

Doamna judecător care a hotărât arestarea ta…Te-a arestat ca să nu i se aducă și ei acuze și insulte. Încă mai plătește ratele la casa pe care a cumpărat-o acum patru ani. Se gândește la ce ar putea să i se întâmple dacă este concediată.Bebeluș frumos! Nu știi ce viață amară trăiesc fără siguranța zilei de mâine. Au conștiința întinată ,oricui ar trebui să îi fie  rușine. Pe de o parte tu, care te hrănești cu lapte curat, pe de alta parte  ei : tot ce au este un capital dezonorant.

Nu pot accepta ca tu și mama ta să fiți arestați. Ca tine sunt mii și mii de oameni care ar trebui judecați în libertate. Voi continua să spun fără să mă plictisesc despre acest scandal pentru a vă putea elibera. Acestă  situație este tragică pentru  întreagă istorie a justiție turce. Ne vom împotrivi celor care fac asta. Le vom spune că este greșit. Am organizat în locuri diferite pe tot globul,  manifestații. Ne străduim să popularizăm pe rețelele de socializare aceste nedreptăți. Câțiva deputați și câteva  persoane  publice cu resurse limitate  încearcă   să oprească nedreptățile.

Cei care ne conduc vor ca să fim muți și orbi ca să nu vedem nedreptățile, dar noi vom continua să ne opunem. Vom continua până când vă vor elibera. Poate nu avem puterea, dar avem convingerea că suntem de partea dreptății și asta ne motivează să rezistăm.

Bebelușule prizonier! Simbol al nevinovăției. Nevinovat și victimă. Ai în față o viață lungă. O viață cu urcușuri și coborâșuri. Chiar dacă  tu nu ai vrut, ai început cu un coborâș. Nu uita, temnița a fost întotdeauna locul de unde a început renașterea. Așa cum a spus poetul „Lumina în întuneric, este renaștere”, renașterea nu este departe. Tu vei fi simbolul și port-drapelul renașterii.

*Acest articol a fost scris de Osman Erturk şi publicat la TR724.com


Grecia îi împinge înapoi pe migranții care fug de persecuțiile guvernului lui Erdogan

Grecia ar fi împins înapoi spre Turcia 10 solicitanți de azil turci care au încercat să treacă, miercuri, râul Evros, a raportat site-ul de știri Tr724.

Constanța: Cum s-au deschis școlile în timpul pandemiei COVID-19

Însă, anul acesta, în prima zi de școală în instituțiile de învățământ din Constanța avut curțile pustii, dar pregătită cu semne care marchează distanțarea socială, bannere care anunță obligativitatea purtării de mască, dezinfectante, și tot ce este necesar pentru protecția elevilor.

Turcia: Profesor condamnat, ținut în cătușe la înmormântarea fiicei sale

Un profesor închis pentru presupusă apartenență la o organizație teroristă a fost ținut în cătușe, sâmbătă, la înmormântarea fiicei sale de doar 21 de ani, relatează Stockholm Center for Freedome.

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia: Pacienții cu COVID-19 obligați să poarte brățări.Amenzi de 3.150 de lire pentru cei care încalcă regula

Consiliul provincial de sănătate din sud-estul Mardin a decis pe 10 septembrie că toți pacienții cu COVID-19 vor fi obligați să poarte...

Ankara: Mandat de arestare pentru 60 de avocați sunt acuzații de terorism

Procuratura șefă din Ankara a emis, vineri, mandate de arestare pentru 60 de avocați acuzați de terorism, relatează Turkish Minutes.

Istanbul: Hotel de lux va fi vândut după ce proprietarul nu și-a plătit datoriile

Les Ottomans, un hotel de lux din Istanbul, de tip boutique, în Bosfor, va fi vândut săptămâna aceasta după ce proprietarul nu a reușit să se răscumpere împrumuturile către o bancă.

Turcia:Orele de lucru prin rotație, după ce numărul de infectați au depășit 1.700 de cazuri pe zi

Prefectul Istanbul a declarat, luni, că oficialii i-au în calcul planurile de rotație a programului de lucru pentru angajații din sectorul public și privat, după ce cazurile COVID-19 au depășit 1.700.