vineri, aprilie 19, 2024

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!


Curtea Constituțională a Turciei a decis că drepturile unui bărbat concediat pentru că soția era investigată, au fost încălcate, conform Stockholm Center for Freedom.

Instanța a decizie că drepturile lui Resul Aydın, la viața privată și de familie au fost încălcate.

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Aydın a fost informat de conducere că a fost eliberat din cauza faptului că soția sa era investigată pentru că ar fi folosit aplicația de mesaje criptate ByLock și pentru că avea legături către Mișcarea Gülen.

În 2017, apelurile lui Aydın la o instanță regională și la Curtea Supremă de Apel au fost respinse, instanțele hotărând că concedierea lui din cauza soției sale a fost justă, în ciuda faptului că nu avea legături cu Mișcarea Gulen.

Aydın a depus apoi o petiție individuală la Curtea Constituțională, susținând că i-au fost încălcate drepturile. Instanța supremă a decis că demiterea sa a încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie, garantat de articolul 20 din constituție, precum și dreptul la drepturile și libertățile fundamentale garantate în articolul 15.

Deși instanța supremă a respins despăgubirile solicitate de Aydın, a decis ca cazul să fie rejudecat în fața Tribunalului de Muncă Elazig, ținând cont de constatările acesteia.

În urma loviturii de stat eșuate, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat.

Peste 130.000 de funcționari publici au fost înlăturați din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență care nu fac obiectul controlului nici judiciar, nici parlamentar.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen încă de la încercarea de lovitură de stat, în ciuda lipsei oricărei dovezi că mesajele ByLock ar avea vreo legătură cu puciul eșuat.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.