Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află în centrul unui scandal legat de autenticitatea diplomei sale de licenţă, relatează presa internaționala. Cotidianul german Der Spiegel a titrat: „Diploma este mai veche decât universitatea”, în timp ce ziarul Bild a pus următorul titlu pe prima pagina ” Deține 44 de titluri de doctor honoris causa, dar nu are diplomă”. Presa din Elveția și Austria menționază că „Subiectul trebuie neapărat investigat”.
Diploma de licență a presedintelui Erdogan a devenit subiect de dezbatere în întreaga lume. Controversele privind absolvirea de studii universitare cu o durată de patru ani a președintelui Erdogan, căruia mai toate universitățile locale și străine pe care le viziteză îi oferă diferite titluri onorifice , a înflăcărat presa internațională. În Turcia, absolvirea de studii universitare cu o durată de 4 ani este o condiție pentru a putea deveni președinte.
„Fonturile folosite nu existau în acea perioadă”
În presa din Germania, Austria și Elveția, dar și în multe alte țări, diploma de licență a lui Erdoğan a devenit subiect de controverse. În timp ce ziarul german „Die Welt” a titrat „Diplomă suspectă”, în revista „Der Spiegel” a apărut un articol cu titlul „Suspect de fraudă în ceea ce privește diploma…Cum poate exista o diplomă mai veche decât universitatea? ”
Universitatea pe care Erdoğan susține că a absolvit-o este înființată la un an după absolvirea lui. Mai mult decât atât, graficienii menționează că diploma pe care Erdogan o deține a fost scrisă cu fonturi inexistente în acea perioadă. Erdoğan lucre pe atunci în cadrul primăriei din Istanbul, în departamentul de transport public”.
Bild: diplomă falsă?
Cel mai vândut ziar din Germania, Bild, a publicat un articol complex cu titlul „În bucluc cu diploma. Diploma lui Erdoğan este falsă?”.
Blid a mai menționat că președintele turc deține 44 de diplome de doctor honoris causa, dar nicio diplomă de licență. Statul turc trebuie să facă lumină în cazul situației academice a președintelui, în contextual în care mai mulți deputați turci susțin că acesta nu deține diplomă de licență și dau naștere suspiciunilor.
Fals și uz de fals în acte
Publicația Bild mai arată că potrivit Constituției turce un candidat la președinția țării trebuie să fie absolvent de studii universitare, cu o durată de 4 ani. Ziarul a scris că “Experții precizează că o universitate a cărei existență este suspectă în 1981, nu a îndeplinit acest criteriu Mai multe voci din Turcia susțin că s-a practicat fals în documente”. Conform diplomei de licență a președintelui Erdogan, acesta ar fi absolvit Facultatea de Științe Economice și Administrative din cadrul Universităii Marmara, în 1981, dar facultatea mai sus menționată a fost în ființată în 1982, controversă ce a dus la exacerbarea dezbaterilor din Turcia.
Presa din Elveția: autenticitatea diplomei trebuie cercetată
Ziarul Neue Zuricher Zeitung din Elveția a publicat o știre intitulată “Autenticitatea diplomei lui Erdogan trebuie neapărat verificată”. Publicația a menționat că “Instituția cea mai înaltă a cadrelor didactice universitare turce sunt de părere că Erdogan nu a îndeplinit cerințele pentru a candida la președinția țării”, invocând faptul că, conform Constituției turce, absolvirea unei facultăți cu o durată de patru ani este o condiție pentru a putea candida la cea mai înaltă funcție din stat.
Subiectul falsului în documente în cee ace privește diploma lui Erdogan ocupă un spațiu larg și în mass-media din Olanda, Belgia, Anglia și Franța.
Erdogan nu a reușit să-și dovedească diploma
Erdogan nu a reușit să prezinte opiniei publice un act care să ateste că a absolvit universitatea. Studiile pe care Erdogan le-a urmat în cadrul unui colegiu, le-a absolvit în 7 ani. Colegiul absolvit și-a schimbat numele și a devenit secția unei facultăți.
În mediul virtual au apărut diferite exemplare ale diplomei lui Erdogan. Sătul de comtroverse, acesta l-a îndemnat într-un discurs pe rectorului Universității Marmara să-i scoată diploma din arhivă.
Un vechi camarad al lui Erdogan, Abdullatif Șener, co-fondator al Partidului Dreptății și Justiției (AKP), a declarat că Erdogan este absolvent al unui colegiu cu durata de doi ani. Acesta mai susține că Erdogan nu îndeplinește criteriile necesare pentru funcția de președinte. La momentul depunerii canditaturii pentru președinție, Erdogan a prezentat o copie legalizată a diplomei. Opoziția susține ce acea diplomă este falsă iar notarul care a legalizat diploma s-a lăsat de meserie și este de negăsit.
Conform experților în drept constituțional, în cazul în care se dovedește că Erdogan nu deține diplomă de licență cu o durată de 4 ani, toate documentele semnate de el și toate numirile în funcții devin nule.
Deține 44 de titluri Doctor Honoris Causa
În timp ce controversele legate de autenticitatea diplomei lui Erdogan continuă, acesta a primit la începutul lunii iunie cel de-al 44-lea titlu de Doctor honoris causa, de data aceasta din partea Universităţii Makerere din Kampala, capitala Ugandei, în timpul unei deplasări efectuate în această ţară, notează AFP, preluată de „Le Point“.