26.1 C
București
joi, septembrie 24, 2020

Alertă Turcia: Premierul turc anunță o tentativă de lovitură de stat

UPDATE 09.40: Numărul persoanelor arestate a ajuns la 1374.

09.15: Cei 50 de soldați care blocau podurile peste Bosfor s-au predat în dimineața zilei de sâmbătă.

UPDATE 09.10: Cel puțin 60 de persoane şi-au pierdut viața în timpul confruntărilor.

UPDATE 09.05: Șeful Forțelor Armate Generalul Hulusi Akar a fost eliberat într-o operațiune împotriva complotiștilor.

UPDATE 08.40: Un total de 754 de militari, arestați pentru cu tentativa de lovitură de stat militară.

Update 04,07 Zeci de soldați turci implicați în tentativa de lovitură de stat au predat armele poliției în piața centrală din Istanbul, Taksim, potrivit unui martor citat de Reuters. Este vorba de 30 de puciști, care s-au predat după ce au fost înconjurați de polițiști înarmați, iar un elicopter survola piața la joasă altitudine.

Update 04,04 Televiziunea CNN Turk și-a oprit emisiunea. Soldații au preluat controlul studioului, iar postul transmite imagini din studioul gol. 

Update 04,00 Explozie puternică pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Update 03,55 Turcia și-a închis granița cu Bulgaria.

Update 03,40 Un oficial guvernamental declară că avionul lui Erdogan a aterizat la Istanbul.

Update 03,37 Echipa de fotbal Concordia Chiajna se află cazată la un hotel în apropierea unui hotel din aproprierea aeroportului Atatürk.

Update 03,34 Un grup de soldați a ocupat sediul televiziunii CNN.

Update 03,05 Premierul turc anunță că spațiul aerian deasupra Ankarei a fost închis. Orice avion ce-l încalcă va fi doborât. Televiziunea de stat TRT emite din nou. Premierul Turciei anunță că Statul Major și comandanții au controlul asupra situației. 

Update 02,55 Explozie deosebit de puternică în Istanbul.

Update 02,44 Parlamentul de la Ankara a fost atacat cu o bomba informează Reuters care citează agenția de presă Anadolu.

Update 02,22  Guvernul de la Sofia îşi consolidează trupele la granița cu Turcia. 

Update 02,13 Un avion de vânătoare turc a doborât un elicopter militar folosit de complotiști, la Ankara, anunță televiziunea NTV.

Update 02,11 Agenţia de presă de stat din Turcia precizează că 17 polițiști ar fi fost uciși.

Update 02:02 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a solicitat azil politic în Germania şi a părăsit deja Turcia, afirmă surse militare americane citate de postul MSNBC, însă informaţiile nu pot fi confirmate. MSNBC a comunicat că avionul care îl transportă pe Recep Erdogan se îndreaptă acum spre Olanda. Informaţiile nu pot fi confirmate din alte surse.

Update 01,44 Instituții cheie se află sub asediul armatei.

Update 01,41  Se fac anunțuri prin megafoanele moscheilor instigând la ieșirea în stradă. Haosul se instalează în Turcia, victime printre civili, armata deschide focul asupra mulțimii aflate  în stradă, Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, cheamă populația în stradă, se crează haos. 

Update 01,35 Se află răniți printre cei ieșiți în stradă, armata a deschis focul asupra civililor. Noi explozii se aud în Ankara.

Update 01,30  Se aud focuri de arma pe lângă populația care a ieșit în stradă.

Update 01,25 Simpatizanți lui Erdogan răspund la chemarea de a ieșii în stradă. Tancuri care trec peste mașini, civili care încercă să stea în calea lor haosul se instalează uşor uşor în Turcia. akp sokak

Update 01,17 MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.  

Update 01,12 Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul. Parlamentul turc este înconjurat de tancuri. Există filtre ale armatei. 

Update 01,10 Focuri de armă s-au auzit în apropiere de sediul Statului Major din Ankara, unde au fost desfășurate forțe de apărare. 

Update 01,09  Un tanc se îndreaptă spre reședința Primului Ministru Çankaya Köşkü.

Update 01,00 Un elicopter militar a deschis focul în capitala Anakara, transmite Reuters.

Update 00,57  Armata turcă argumentează că a fost necesară preluarea puterii pentru că Administraţia Recep Tayyip Erdogan a periclitat statul de drept şi democraţia turcă.

Update 00,54 Se agravează situația în Turcia, s-a auzit o explozie puternică în Ankara, se zvonește că sunt ciocniri.

Update 00,44 Erdogan a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar şi că se va întoarce la Ankara. 

Update 00,39 Preşedintele Recep Erdogan se află în avion şi se va întoarce în Ankara declară presa turcă. Se mai zvonește că acesta încearcă sa caute azil politic în Germania. De 6 zile nu se știa nimic despre Recep Erdogan.

Update 00,33 Preşedintele Turciei Recep Erdogan cere populației să iasă în stradă. Erdogan a vorbit prin Skype la CNN Turk. El a spus că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar. 

Update 00,30 Presa turcă precizează că Premierul Turc, Binali Yıldırım, a anunțat că forțele de ordine vor riposta loviturii de stat chiar dacă vor fi pierderi de vieți.

Update 00,25 Armata turcă a preluat puterea, informează printr-un comunicat transmis la televiziunea de stat TRT; prin care precizează că au fost denigrate buna funcționare a statului de drept, unitatea Constituției, democrația Turciei de aceea au preluat puterea. În comunicat se mai precizează că armata va respecta protocoalele, buna înțelegere cu statele vecine. Prezentatorul televiziunii turce de stat TRT anunță că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va garanta siguranța populației. Prezentatorul a mai anunțat că intră în vigoare legea marțială.

Update 00.10 Armata informează printr-un comunicat că a preluat puterea deoarece integritatea Constituției, democrația, unitatea au fost denigrate de aceea au fost nevoiți să acționeze.

Update 00.01 SUA şi-a informat cetăţenii despre tentativa de lovitură de stat din Turcia, avertizându-i sa stea vigilenți.

Update 23.57 Conform presei turce televiziunea de stat este închisă, fiind asaltat sediul televiziuni. Mai multe aeroporturi importante din Turcia au fost închise zborurilor.

Update 23.51 Conform Reuters, Şeful Statului Major al armatei a fost luat ostatic. 

Avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor s-au închis. Premierul a anunțat că o facțiune din cadrul armatei încearcă să dea o lovitură de stat, informează presa turcă.

asker-1-696x397

Sunt niște oameni care în mod ilegal desfășoară o acțiune în afara ierarhiei”, a declarat Yildirim la televiziunea privată NTV.

Premierul Turc: „Ar fi greșit să numim ce se întâmplă o lovitură de stat, dar sunt tentative din partea armatei. Este o încercare ilegală de a obține puterea. Turcia nu va permite niciodată cuiva să întrerupă democrația, iar cei care fac asta vor plăti cel mai mare preţ”.

Televiziunea națională și rețeaua de socializare facebook au fost închise.

„Guvernul ales de popor rămâne în funcție. Acest guvern va pleca numai când oamenii vor spune asta”, a adăugat șeful executivului.

Un copil a murit de cancer fără să-și ia rămas bun de la tatăl său, închis sub acuzații false de terorism

Un copil în vârstă de șapte ani a murit sâmbătă, după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier, înainte să-și poată lua rămas bun de la tată, un profesor închis pentru acuzații de terorism false.

Armenii, sirienii și grecii în lista grupurilor vizate de discursuri de ură în presa din Turcia

Armenii, refugiații sirieni și grecii se află în fruntea listei grupurilor vizate de discursuri de ură de către mass-media turcă în 2019, conform „Raportului Hate Speech and Discriminatory Discourse in Media 2019”, publicat de Hrant Dink Foundation, citat de Stockholm Center for Freedome.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Constanța: Reprezentanți ai comunității turco-tătară, în cursa alegerilor locale din 2020

Comunitatea turcilor și a tătarilor din România, cu aproape 50.000 de oameni pe teritoriul României, este cea mai închegată în regiunea Dobrogea, mai ales în județul Constanța.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,