vineri, iulie 26, 2024

Austria/Kurier: „Pe lista opozanţilor este trecut şi numele meu”

Cotidianul austriac a publicat pe pagina principală amenințările și dovezile spionajului  efectuat sub ordinul preşedintelui Erdogan, care amintesc  perioada nazistă: ,,PE LISTA OPOZANȚILOR ESTE TRECUT ȘI NUMELE MEU”

Prestigiosul  cotidian  din Austria, Kurier, care are un tiraj foarte mare, a avut  în centru atenției revelaţiile referitoare la  ATIB (Uniunea Islamo-Turcă din Austria), care este considerată „pânza de păianjen” a preşedintelui turc, Erdogan în Europa. Cotidianul a publicat reportajul  jurnalistului turc, Bilal Baltaci, care se află de la vârsta de șase ani în Austria. Jurnalistul Bilal Baltaci a explicat pe larg  extensiile ilegale paralele ale lui Erdogan din Europa, care amintesc perioada nazistă.

Ziarul Kurier şi-a focusat atenţia asupra acţiunilor de spionaj efectuate de personalul ATIB față de simpatizanții lui Fethullah Gulen.

Pe pagina întâia a ziarului Kurier a publicat reportajul lui Baltaci cu titlul ,, Și eu sunt  lista  lui Erdogan . Prestigiosul ziar l-a făcut cunoscut pe jurnalistul turc  prin afirmaţiile: ,,A crescut deodată cu valorile Europei, se află pe listele de opozonați pregătite de asociațiile culturale turce care sunt apropiate de Erdogan”.

Baltaci a relatat despre  legăturile dintre aceste „Asociații culturale turce „ cu guvernul AKP,şi obligaţia acestora de a spiona  simpatizanții lui Fethullah Gulen.

În legătură cu declarațiile făcute de parlamentarul dela Partidul Coservator, Peter Pilz, precum că ATIB spionează cetățenii turci din Austria, Baltaci, a declarat următoarele ,, Sunt uimit de ce acest subiect nu s-a discutat până acum și de ce acest subiect a ajuns în centru atenției după declarațiile lui Peter Pilz. Eu sunt pe lista opozanților trimisă la Ankara! Sigur că este așa!” a declarat el.

Baltaci a mai afirmat că persecuțiile și  activitpăţile de spionajîndreptate asupra apropiaților lui Gulen nu este ceva nou, adăugând următoarele: „Eu trăiesc în Austria de la vârsta de șase ani și sunt până  la capăt,  un european. Am vrut să devin jurnalist și am început să muncesc la redactarea ziarului Zaman Austria. Ziarul Zaman era cel mai mare ziar din Turcia. El a fost închis de către Erdogan anul trecut. După acea zi, să citești ziarul Zaman a devenit un risc. Pentru că era un ziar apropiat de clericul Fethullah Gulen și conform celor care sunt pro-Erdogan ar fi „ziarul teroriștilor”. Prietenii mei de la Viena ştiu că , dacă ziarul Zaman se vede la ușa noasrtră asta  poate să ne creeze probleme, poate ne trezim cu MIT (serviciu de Informații al statului turc) la ușă”. Firmele care dădeau reclamă au fost forțate să nu ne mai dea reclame în ziar. Gândiți-vă că vin la dumneavoastră și vi se zice ,,Dacă sprijini acest ziar o să ai belele în Turcia. Și acolo ai prietenii și familia”. Voi ce  aţi fi făcut în locul lor ? Aţi fi ignorat această situație?”

În legătură cu finanțarea ATIB-ului de către guvernul turc, Kurier a afirmat că ,,Finanțarea din afara țării a fost interzisă (pentru ATIB)”.

,,Asta nu înseamnă că nu se mai finanțează. În cadrul ATIB se află profesioniști care știu cum să se comporte cu oficialii statului. Se poate ca finanțarea de la Ankara să nu mai fie directă, ci indirectă. Oamenii de bună credință sunt forțați să facă donații ca să le meargă afacerea bine. Președintele ATIB-ului este un diplomat care are imunitate. Ce poate să arate în mod mai deschis legătura Erdogan-ATIB”  a declarat Bilal Baltac.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.