miercuri, aprilie 24, 2024

ARHEOLOGIE SPECTACULOASĂ: CHAVIN DE HUANTAR, PERU

Roboţi miniaturali dotaţi cu camere de filmat le-au permis arheologilor să realizeze ”cea mai importantă descoperire din ultimii 50 de ani” în zona unui sit îndepărtat din Peru unde a prosperat o civilizaţie cu două milenii înaintea incaşilor, au anunţat marţi autorităţile citate de AFP.

Pe parcursul ultimelor săptămâni, cercetătorii au reuşit să descopere cu ajutorul micilor roboţi trei galerii neexplorate de multă vreme, situate în situl arheologic Chavin de Huantar din regiunea Ancash, la aproximativ 460 kilometri nord de capitala Lima.

Cultura Chavin, care a prosperat între 1.300 şi 550 î.Hr., poate chiar mai înainte, ar fi fost prima civilizaţie peruviană care a stăpânit meşteşugul prelucrării metalului, aurului, argintului şi cuprului.

„Aceste trei galerii subterane conţin morminte cu rămăşiţe umane din perioada Chavin, nedescoperite până acum”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Culturii din Peru care a salutat reuşita arheologilor.

Înaintea apogeului imperiului Inca (1.400-1.532 aproximativ) – celebru printre altele pentru oraşul Machu Picchu – Peru a fost leagănul multor civilizaţii printre care s-au numărat Caral, Chavin, Wari şi Chimu.

În situl Chavin de Huantar, inclus în 1985 în Patrimoniului Mondial UNESCO, arheologii au descoperit obiecte de ceramică, ustensile şi un mormânt intact.

Complexul Chavin constă din 35 de galerii din diferite epoci, multe dintre acestea nefiind niciodată explorate, după cum a adăugat omul de ştiinţă.

foto 3 chavin
Potrivit Ministerului Culturii din Peru, doar 15% din acest sit a fost explorat până acum.

„Arheologii au petrecut mulţi ani încercând să înţeleagă lumea Chavin, însă abia am reuşit să zgâriem la suprafaţă”, a precizat cercetătorul american care conduce lucrările de cercetare pe teren.

''Aceste rezultate noi ne prezintă o lume a galeriilor, (fiecare) cu propria sa organizare'', a explicat reporterilor arheologul american John W. Rick de la Universitatea Stanford.
”Aceste rezultate noi ne prezintă o lume a galeriilor, (fiecare) cu propria sa organizare”, a explicat reporterilor arheologul american John W. Rick de la Universitatea Stanford.

Mărturii ale acestei civilizaţii se află la Muzeul Lima, dar şi în colecţii naţionale din Statele Unite sau în Muzeul Quai Branly din Paris.

 

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.