miercuri, aprilie 24, 2024

Arheologie: Jbel Irhoud, printre siturile istorice naționale și internaționale

Marocul intenționează ca Jbel Irhoud, satul în care au fost descoperite cele mai vechi fosile aparținând speciei umane, să devină sit internațional arheologic și istoric.

„Graţie  certei sale valori arheologice pentru întreaga umanitate, ministerul lucrează la includerea Jbel Irhoud printre siturile istorice naționale și internaționale”, a consemnat cotidianul marocan Le Matin citându-l pe ministrul culturii și comunicațiilor Mohamed Laaraj.

În luna iunie, o echipă internațională de oameni de știință a descoperit fosilele de Homo sapiens, cea mai veche dintre speciile umane, în satul îndepărtat Jbel Irhoud din apropierea orașului Youssoufia din sudul țării.

Conform Institutului pentru Științe și Patrimoniu Arheologic din Maroc, rămășițele de Homo sapiens datează din urmă cu peste 300.000 de ani.

Aceste rămășițe devansează cu 100.000 de ani data estimată inițial pentru apariția speciei umane și sugerează că oamenii nu au evoluat în exclusivitate în Africa de Est.

Catalogând descoperirea celor mai vechi fosile de Homo sapiens în Jbel Irhoud drept o „adevărată realizare”, Laarj a declarat că această regiune ar putea asista în viitor și la alte descoperiri arheologice cu impact la nivel internațional.

Arheologul  Jean-Jacques Hublin consideră de altfel acest sit ceva excepţional pentru umanitate.

Începând din anii ’60, mai multe fosile datând din Mezolitic au fost descoperite în Jbel Irhoud.(https://www.sciencesetavenir.fr/sciences/le-site-de-jebel-irhoud-au-maroc-l-obsession-de-jean-jacques-hublin_113659)

Jean-Jacques Hublin avec le d’Homo sapiens, vieux de 300.000 ans mis au jour à Jebel Irhoud au Maroc,

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.