luni, noiembrie 23, 2020

ARE ERDOGAN NOI JOCURI POLITICE ÎN MINTE?

Un discurs al lui Erdoğan din noaptea de 9 spre 10 iunie, a apărut pe rețele de socializare. Mai bine spus, doar ce a fost descoperit. Pentru că cei care l-au înregistrat şi l-au transmis acum 3 zile sunt membrii ai partidului de la guvernare.

În imagini,se vede cum Erdoğan i-a adunat pe miniștrii, pe deputați, pe șefii de partid, în clădirea Filialei Istanbul din Sütlüce. Aici spune următoarele: ,,Vorbesc doar cu voi aici , nu vorbesc în afară.”

Spusele lui sunt interesante de parcă ar scoate la iveală frica șefilor de fială a partidului.

”Vom discuta mai târziu  infracțiunile legate de HDP  .Dar mai înainte de aceasta trebuie să aruncăm o privire în interiorul partidului.”

Ad-litteram vorbele lui Erdoğan sunt următoarele :

,,Nu pot spune că avem sacii  în căruță. Să nu credeți că suntem îavansați  în anchete. Să nu credeți că treaba nu este gata”.

Ce arată acest lucru?

Să nu pățim ca la ultimele alegeri. Să nu pățim şi la cele de pe 7 iunie- 1 noiembrie.

ați putut simți frica? ,,Să nu retrăim 7 iunie?”

Toată lumea știe ce s a întâmplat pe 7 iunie. Pe 7 iunie Erdoğan a pierdut puterea după 12 ani.După acest lucru cu ajutorul partidului MHP şi nechibzuința CHP, alegerile nu au mai fost validate şi au fost reînnoite  pe 1 noiembrie .În urma violențelor , el a recăpătat puterea.

Această frică s-a făcut simțită şi în discursul față de membrii partidului, le-a transmis și lor  că situația este dificilă, chiar pot pierde puterea.

Dar să știți că discursul nu se termină aici şi vine continuarea.

Primul lucru care trebuie făcut este că HDP trebuie să rămână sub baraj. În timpul discursului membrii partidului aplaudă cu înfrigurare. Erdoğan arătând spre HDP: ,,Veți munci special în cazul lor!

Cum special?  Fiecare susținător HDP, din toate cartierele, trebuie marcat, unul câte unul.

Acum să vedem cine sunt susținătorii HDP.

Bineînțeles că la discursul de la Sütlüce, Erdoğan li se adresează șefilor de filiale de cartiere, membrilor de partid, comandanților armatei care aplaudă  critice aduse la adresa celuilalt candidat la președinție, în astfel de țară. Și mai mult decât atât există generali care nu ies din cuvântul lui Erdoğan, guvernatori, directori generali de politie, mii de funcționari. Şi în plus justiția la comanda AKP.

Aceasta este infracțiunea Erdoğan nu spune să luați în ,,marcaj” numai pe cei din partid. El le ordonă tuturor careul susțin, fie  celor din cadru armatei, fie poliției și forțelor de ordine.

Din acest motiv veți vedea că ,,nu pot vorbi  afară aceste  lucruri ” . Va spune deschis anumite idei. Pe de o parte transmite același mesaj forțelor de ordine, miluiților simpatizante AKP şi în ultimă instanță simpatizanților partidului: ,,Veți face tot ce este posibil să câștigați alegerile şi obstrucționarea HDP.

Să nu credeți că marcajul este unul politic, propaganda, etc.. Să nu aveți niciun dubiu că vorbește despre un ,,marcaj“ care include linșarea, chiar şi uciderea adversarilor.

Până acum ordinul era ascuns, dar de acum încolo va fi deschis. În momentul în care Erdoğan va transmite mesajul public, susținătorii AKP şi cârjele MHP, forțele de ordine ale AKP şi membrii sistemului judiciar vor fi nemiloase cu partizanii HDP. Chiar nu este nevoie să fi oracol pentru a vedea aceste lucruri.

La Diyarbakır s_a interzis deschiderea unui birou electoral HDP. Din cauza stării de urgență politia  a interzis declarațiile politice ale HDP  Controlarea provinciei, secțiile de votare vor fi  în punctele de control  ale armatei se vor lua măsuri dure împotriva campaniei electorale HDP. Se va încerca  limitarea accesului alegătorilor HDP. Erdoğan cu siguranță are alte planuri. Dar pentru a pune în practică aceste planuri trebuie să aștepte  24 iunie.

In cazul în care rezultatul va fi în defavoarea lui Erdoğan, vor intra în funcțiune planurile B şi C.Dacă Erdoğan va fi ales în primul tur și HDP rămâne sub baraj, planul A a avut succes. Astfel nu va mai f nevoie de planul B şi C.

In cazul în care Erdoğan nu va fi  ales în turul 1, HDP rămâne sub baraj, și AKP  ia majoritatea  voturilor, se va aplica planul B. În această situație alegătorii se vor îndepărta.  Alegătorii celorlalte partide sunt vizați. Se va încerca îndepărtarea lor de la urne, punându-se anumite  bariere. Astfel va fi sigur ales în turul doi.

Acest punct de vedere este împărtășit de majoritatea statelor occidentale.

O altă versiune a planului B este următoarea:

Chiar dacă partidul nu va obține majoritatea Erdoğan se va strădui să caute formule pentru a fi reales.

În cazul în care  responsabilitatea alegătorilor din Turcia  va ajuta ca HDP  să treacă barajul și AKP va pierde majoritatea, Erdoğan se va chinui în cel de al doilea tur sa fie reales.Poziția HDP  față de Erdoğan şi grupul de interese din jurul său ,este de opoziție, la fel si grupul de kurzi din afara partidului AKP.

Nu contează cine e împotriva lui Erdoğan, aceștia  vor vota în defavoarea lui. Vor susține adversarul lui Erdoğan. Prin această posibilitate Erdoğan prin Coaliția Populară  va încerca să dezbine kurzii, prin sentimentul de naționalism şi rasism. Va încerca să atragă naționaliștii şi ultranaționaliștii din partidul İYi şi CHP. În același fel se va adresa și islamiștilor  din partidul Saadet. ,Cum veți vota un candidat, votați  si un separatist”

Este semn că acest lucru va deveni realitate pentru că kurzii sunt văzuți cu suspiciune, asociați cu simpatie față de AKP și pentru  acest motiv au fost excluși din această țară. În loc să se înțeleagă ce spun kurzii, naționaliștii, ultranaționaliștii şi islamiștii s-au folosit de acest mesaj politic. Dușmanii kurzilor sunt mai ușor de convins. Si Erdoğan știe acesta este motivul pentru care a rămas până acum la putere.

Mai există un alt plan C, să anuleze alegerile .Acțiunile întreprinse către Kandil nu sunt motivate de plângerile jurnaliștilor. Opoziția a văzut acest joc şi nu l a aplaudat cu sentimente naționaliste  această acțiune. Dacă ar fi fost aplaudat Erdoğan nu s-ar fi chinuit.

Poziția opoziției a adus cu sine și  plângerea ziariștilor care nu a avut impactul dorit, în același timp a agravat frica lui Erdoğan.

Dacă va acționa cu această frică si va simți că va pierde alegerile din  prima, Erdoğan va anula alegerile, din 24 iunie, sigur pe 8 iulie va pune în scena alte jocuri.

Lăsați  deoparte ce v-am spus. Dar gândiți-vă că spusele lui Erdoğan nu sunt importante. Este  traumatizat și că nu știe ce face și pe deasupra va pierde rău. Când facem acest lucru să nu uităm că necesită reconfigurarea Coaliției Populare formată din partidele CHP, İYİ  și Saadet. Atât timp cât Coaliția Populară nu va trece  peste frica kurdă, Erdoğan va câștiga. Atunci când va trece peste frica kurda nu va mă câștiga numai Coaliția Populară și HDP, și toată Turcia.După părerea mea , în cazul în care Turcia va câștiga după 24 iunie, se vor face pași repezi către rezolvarea problemei violenței.Alegerea este în mâna noastră.


* Articolul este scris de Fehim Işık şi publicat la portalul artigerçek.com

 

 

 

 

Turcia: Tânără paralizată condamnată la 6 ani închisoare pentru terorism

O tânără a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru presupusa apartenență la o organizație teroristă, în ciuda faptului are mâinile și picioarelor paralizate de la naștere.

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Erdogan vrea Turcia în UE: ”Ne gândim să ne construim viitorul împreună”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a afirmat că vrea Turcia în Europa și a cerut UE să-și țină promisiunile,

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport