joi, noiembrie 21, 2024

Aquarius cere aprobare pentru a debarca la Marsilia cu cei 58 de migranți salvați la bord

Ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, şi-a exprimat speranţa ca Uniunea Europeană să dea un răspuns ”în cursul zilei” de marţi în cazul navei umanitare Aquarius, care a cerut aprobare pentru a debarca în Marsilia (sud-estul Franţei) cu 58 de migranţi salvaţi la bord, informează AFP.

”De ieri (luni), miniştrii de interne ai Uniunii Europene lucrează în acest sens, sper să avem un răspuns în cursul zilei”, a explicat ea la postul Sud Radio.

ONG-ul Ajutor pentru migranți SOS Mediterranee a declarat că nava umanitara Aquarisus era în drum către port și a cerut autorităților franceze dreptul de a acosta . L'ONG d'aide aux migrants SOS Méditerranée a fait savoir que le navire humanitaire Aquarius était en route vers le port phocéen et avait demandé aux autorités françaises l'autorisation d'accoster. Paris a toutefois opposé une fin de non-recevoir.
ONG-ul Ajutor pentru migranți SOS Mediterranee a declarat că nava umanitara Aquarisus era în drum către port și a cerut autorităților franceze dreptul de a acosta . L’ONG d’aide aux migrants SOS Méditerranée a fait savoir que le navire humanitaire Aquarius était en route vers le port phocéen et avait demandé aux autorités françaises l’autorisation d’accoster. Paris a toutefois opposé une fin de non-recevoir.

”Se va găsi o soluţie”, a asigurat ea, evocând că alte crize similare au fost rezolvate în ultimele luni printr-un acord între părţi privind distribuirea refugiaţilor între mai multe ţări europene.

După ce Italia şi-a închis porturile în faţa migranţilor, navele care acordă asistenţă refugiaţilor aflaţi în pericol în Marea Mediterană întâmpină în mod regulat dificultăţi în debarcarea pasagerilor lor în Europa.

Spre deosebire de Spania, Franţa nu a permis niciodată navelor umanitare să acosteze, argumentând că, în temeiul legislaţiei maritime, migranţii salvaţi trebuie debarcaţi în cel mai apropiat ”port sigur”.

Sauvetage au large de Zaouia d'un petit bateau de pêcheur avec 47 personnes à son bord dont 17 mineurs. L'opération de détection de l'embarcation en détresse a commencé vers 3h du matin, dans la nuit du 22 au 23 septembre. Ici les secours de SOS Mediterranée qui montent les gilets de sauvetage sur le canot.
Este unica soluție pentru Aqarius, a declarat Frederic penard, responsabil pentru activitățile de salvare din acest ONG .

Or, portul cel mai apropiat de coastele libiene, ”ştim cu toţii, este Italia sau Malta”, a reiterat ministrul pentru afaceri europene francez. ”Nu vom reinventa geografia”, a insistat ea.

”Europa este de zece ori mai solidară decât înainte, de aceea spunem Italiei, ideea închiderii porturilor sale pentru persoanele aflate în primejdie este împotriva legii, este contrară umanităţii”, a pledat ministrul francez. ”Ceea ce regretăm este faptul că unele ţări europene s-au autoexclus de la această solidaritate europeană, care este indispensabilă”, a adăugat Nathalie Loiseau.

foto 4
Franţa nu a permis niciodată navelor umanitare să acosteze, argumentând că, în temeiul legislaţiei maritime, migranţii salvaţi trebuie debarcaţi în cel mai apropiat ”port sigur”.

În cursul dimineţii, ministrul economiei şi de finanţe francez Bruno Le Maire a declarat pentru BFMTV că ”pentru moment, Franţa spune nu” debarcării Aquarius pe teritoriul său, cerând respectarea regulilor europene, conform cărora nava cu migranţi salvaţi trebuie să debarce în cel mai apropiat ”port sigur”

https://www.lemonde.fr/international/article/2018/09/24/l-aquarius-demande-a-la-france-de-pouvoir-accoster-a-marseille-a-titre-exceptionnel_5359522_3210.html

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.