sâmbătă, aprilie 9, 2022

Apel al ONU pentru eliberarea judecătorului turc arestat, membru al Instanţelor Penale Internaţionale

ONU cere public eliberarea din detenţie a lui Aydin Sefa Akay, judecător de origine turcă şi în acelaşi timp membru al Instanţelor penale Internaţionale ale Naţiunilor Unite.

Președintele Instanțelor Penale Internaționale ale ONU, Theodor Meron, a făcut apel ca Aydin Sefa Akay, care se află actualmente în arest în Turcia în urma valului de măsuri discreţionare luate după eşecul loviturii de stat din 15 iulie 2016, să fie eliberat.

onu

Akay, este unul din cei cinci judecători din Consiliul Judecătorilor și din această cauză activitatea instanțelor din Rwanda sunt practic paralizate, urmare a absenţei acestuia de la lucrări.

Pentru a afla situația judecătorului arestat Theodor Meron a făcut o cerere pentru o vizită la Ankara dar nu a primit nici un răspuns.

,,Sunt dezamăgit pentru că nu mi s-a dat un răspuns oficial cererilor mele dinspre partea turcă, și îngrijorat pentru că nu putem afla nimic. Cu toții știm câte persoane au fost arestate în Turcia și din această cauză suntem îngrijorați de situația colegului nostru”

“Pentru că nu am primit nici un răspun oficial,constatăm că Turcia nu îşi îndeplinește obligațiile pe care le are față de ONU”, a precizat Meron

,, Această situație este deosebit de gravă. Această arestare reprezintă prima situaţie în care imunitatea unui judecător al ONU, este violată”

ONU a cerut eliberarea judecătorului din arest și renunțarea la toate procedurile legale împotriva lui.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.