sâmbătă, aprilie 20, 2024

Anul începe cu filme bune

Sitaru: În „Fixeur” m-a interesat cum, din dragoste, cu cele mai bune intenții, abuzăm de alții

 

Filmul „Fixeur” are ca temă felul în care oamenii, „din dragoste, cu cele mai bune intenții”, ajung, de multe ori, să abuzeze de cei din jurul lor, și-a caracterizat regizorul Adrian Sitaru pelicula, luni, după proiecția de presă.

„Fixeur” va rula pe marile ecrane românești începând cu 27 ianuarie.

adrian-sitaru-473921l-214x0-wtm-d5d8db3bPelicula, cu un scenariu semnat de Claudia și Adrian Silișteanu, spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din București al Agenției France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franța îi dă acestuia ocazia să își dovedească competențele. Totuși, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverșunarea cu care înțelege să facă această meserie este îndoielnică.

 „Nu m-a interesat prea mult jurnalismul, ci mai mult felul în care, din dragoste, cu cele mai bune intenții, în profesia noastră și uneori chiar în viața personală, abuzăm de cei de lângă noi”, a declarat Adrian Sitaru. Scenariul „Fixeur” are la bază experiența personală a lui Adrian Silișteanu, care, în urmă cu mai mulți ani, avea meseria de „fixer” — intermediar pentru echipele de jurnaliști străini veniți să realizeze materiale în România.

 „Când lucram ca și fixer pentru Agenția France Presse am fost într-o situație asemănătoare. Întâlnirea cu acea fată m-a lăsat cu un gust amar, pentru că mi-am dat seama că mă așteptam cumva să nu găsesc acolo o copilă. Și în momentul în care am găsit acolo o copilă de 14 ani care ne-a povestit toate lucrurile abominabile prin care trecuse, am avut așa un fel de dilemă morală — ce fac eu acolo?”, a mărturisit Silișteanu.

 El a spus că, dincolo de aspectele materiale, meseria de intermediar pentru echipele de jurnaliști i-a trezit o problemă morală.

 

„Câștigam foarte mulți bani, jurnaliștii făceau un super reportaj. (…) Am avut sentimentul ăsta că ne-am folosit de un om și de drama acelui om și am rămas cumva cu sentimentul ăsta în mine”, a mai spus el. La rândul său, co-scenarista Claudia Silișteanu, care a avut, temporar, aceeași meserie, a spus că subiectele abordate de echipele străine de jurnaliști erau printre cele mai apăsătoare.

„Rămâi cu un gust amar, pentru că situațiile cu care te întâlnești nu sunt cele mai fericite. Am fi putut alege multe alte povești, la fel de triste, la fel de apăsătoare”, a adăugat ea.

Scenariul a fost dezvoltat și realizat după mulți ani. Dacă, inițial, personajul principal era student la jurnalism, în ultima variantă a poveștii el a devenit jurnalist aspirant, în jurul vârstei de 30 de ani, deoarece Adrian Sitaru nu se putea raporta la un protagonist foarte tânăr.

 Pentru actorul care joacă rolul titular în film, Tudor Aaron Istodor, „Fixeur” este „un film uman”.

 Alături de el, în distribuție de regăsesc Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni, Cristian Ilinca.

Imaginea a fost semnată de Adrian Silișteanu, montajul de Mircea Olteanu. De sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, scenografia e realizată de Gina Călin, costumele — Adina Bucur, iar producători sunt Anamaria Antoci și Adrian Silișteanu, coproducător fiind Jean des Forets.Agerpres, cinemagia.ro,

http://aarc.ro/articol/adrian-sitaru-a-inceput-filmarile-pentru-fixeur

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.