sâmbătă, februarie 17, 2024

Amnesty International: Erdogan se teme mai mult de critici decât de pandemie

12 august 2020

Amnesty International a blamat acțiunile guvernului lui Erdogan asupra activiștilor care au criticat decizia de a ține prizonierii politici în închisoare în timpul pandemiei COVID-19, în ciuda unui program de eliberare, relatează Stockholmcf.org

Raportul, intitulat „Îndrăzniți să vă luptați pentru drepturile omului într-o pandemie”, documentează atacurile asupra activiștilor în timpul pandemiei și afirmă că guvernul lăudat pentru eliberarea prizonierilor a exclus deliberat și cinic  prizonierii politici și continuă să facă arestări ale persoanelor care se manifestă în mod critic.

„COVID-19 a fost o pedeapsă adăugată pentru apărătorii drepturilor omului care sunt încarcerați în mod nedrept și, de asemenea, a fost folosit ca pretext pentru hărțuire, urmărire penală și chiar ucideri”, a declarat Lisa Maracani, cercetătoare a Amnesty International.

Potrivit  Lisei Maracani, excluderea apărătorilor drepturilor omului de la măsurile de eliberare de fapt „subliniază natura politică a închiderii lor. În Turcia, de exemplu, jurnaliștii, avocații, activiștii și politicienii de opoziție deținuți în arest preventiv sub acuzații fără fundament rămân în spatele gratiilor, în ciuda măsurilor guvernamentale care au vizat peste 100.000 de oameni eliberați din aprilie. Acest lucru arată că guvernul turc încă se teme de critici mai mult decât de pandemie”, 

Raportul Amnesty menționează cazul celebru al jurnalistului și romancierului de înaltă calitate Ahmet Altan, politicienii kurzi Selahattin Demirtaș și Gülten Kıșanak, precum și pe omul de afaceri și activistul  Osman Kavala ca exemple ale celor care au fost reținuți după valul de represiune început în 2015. 

Amnesty a încheiat cu o serie de recomandări către statele din întreaga lume și invită țările„să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care rămân în detenție doar pentru că au cutezat  apărarea pașnică a drepturilor omului.”

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege în aprilie pentru a opri răspândirea COVID-19 în închisorile supraaglomerate din țară. Oferind posibilitatea libertății condiționate sau a arestului la domiciliu, legea a exclus în mod explicit pe cei care sunt reținuți în arest preventiv și zeci de mii de prizonieri politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, medici, universitari și apărători ai drepturilor omului care sunt critici la adresa guvernului turc.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.