vineri, martie 29, 2024

Amnesty International: Erdogan se teme mai mult de critici decât de pandemie

12 august 2020

Amnesty International a blamat acțiunile guvernului lui Erdogan asupra activiștilor care au criticat decizia de a ține prizonierii politici în închisoare în timpul pandemiei COVID-19, în ciuda unui program de eliberare, relatează Stockholmcf.org

Raportul, intitulat „Îndrăzniți să vă luptați pentru drepturile omului într-o pandemie”, documentează atacurile asupra activiștilor în timpul pandemiei și afirmă că guvernul lăudat pentru eliberarea prizonierilor a exclus deliberat și cinic  prizonierii politici și continuă să facă arestări ale persoanelor care se manifestă în mod critic.

„COVID-19 a fost o pedeapsă adăugată pentru apărătorii drepturilor omului care sunt încarcerați în mod nedrept și, de asemenea, a fost folosit ca pretext pentru hărțuire, urmărire penală și chiar ucideri”, a declarat Lisa Maracani, cercetătoare a Amnesty International.

Potrivit  Lisei Maracani, excluderea apărătorilor drepturilor omului de la măsurile de eliberare de fapt „subliniază natura politică a închiderii lor. În Turcia, de exemplu, jurnaliștii, avocații, activiștii și politicienii de opoziție deținuți în arest preventiv sub acuzații fără fundament rămân în spatele gratiilor, în ciuda măsurilor guvernamentale care au vizat peste 100.000 de oameni eliberați din aprilie. Acest lucru arată că guvernul turc încă se teme de critici mai mult decât de pandemie”, 

Raportul Amnesty menționează cazul celebru al jurnalistului și romancierului de înaltă calitate Ahmet Altan, politicienii kurzi Selahattin Demirtaș și Gülten Kıșanak, precum și pe omul de afaceri și activistul  Osman Kavala ca exemple ale celor care au fost reținuți după valul de represiune început în 2015. 

Amnesty a încheiat cu o serie de recomandări către statele din întreaga lume și invită țările„să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care rămân în detenție doar pentru că au cutezat  apărarea pașnică a drepturilor omului.”

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege în aprilie pentru a opri răspândirea COVID-19 în închisorile supraaglomerate din țară. Oferind posibilitatea libertății condiționate sau a arestului la domiciliu, legea a exclus în mod explicit pe cei care sunt reținuți în arest preventiv și zeci de mii de prizonieri politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, medici, universitari și apărători ai drepturilor omului care sunt critici la adresa guvernului turc.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.