luni, aprilie 11, 2022

Amnesty International: Erdogan se teme mai mult de critici decât de pandemie

12 august 2020

Amnesty International a blamat acțiunile guvernului lui Erdogan asupra activiștilor care au criticat decizia de a ține prizonierii politici în închisoare în timpul pandemiei COVID-19, în ciuda unui program de eliberare, relatează Stockholmcf.org

Raportul, intitulat „Îndrăzniți să vă luptați pentru drepturile omului într-o pandemie”, documentează atacurile asupra activiștilor în timpul pandemiei și afirmă că guvernul lăudat pentru eliberarea prizonierilor a exclus deliberat și cinic  prizonierii politici și continuă să facă arestări ale persoanelor care se manifestă în mod critic.

„COVID-19 a fost o pedeapsă adăugată pentru apărătorii drepturilor omului care sunt încarcerați în mod nedrept și, de asemenea, a fost folosit ca pretext pentru hărțuire, urmărire penală și chiar ucideri”, a declarat Lisa Maracani, cercetătoare a Amnesty International.

Potrivit  Lisei Maracani, excluderea apărătorilor drepturilor omului de la măsurile de eliberare de fapt „subliniază natura politică a închiderii lor. În Turcia, de exemplu, jurnaliștii, avocații, activiștii și politicienii de opoziție deținuți în arest preventiv sub acuzații fără fundament rămân în spatele gratiilor, în ciuda măsurilor guvernamentale care au vizat peste 100.000 de oameni eliberați din aprilie. Acest lucru arată că guvernul turc încă se teme de critici mai mult decât de pandemie”, 

Raportul Amnesty menționează cazul celebru al jurnalistului și romancierului de înaltă calitate Ahmet Altan, politicienii kurzi Selahattin Demirtaș și Gülten Kıșanak, precum și pe omul de afaceri și activistul  Osman Kavala ca exemple ale celor care au fost reținuți după valul de represiune început în 2015. 

Amnesty a încheiat cu o serie de recomandări către statele din întreaga lume și invită țările„să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care rămân în detenție doar pentru că au cutezat  apărarea pașnică a drepturilor omului.”

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege în aprilie pentru a opri răspândirea COVID-19 în închisorile supraaglomerate din țară. Oferind posibilitatea libertății condiționate sau a arestului la domiciliu, legea a exclus în mod explicit pe cei care sunt reținuți în arest preventiv și zeci de mii de prizonieri politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, medici, universitari și apărători ai drepturilor omului care sunt critici la adresa guvernului turc.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.