joi, septembrie 1, 2022

Amnesty International: Erdogan se teme mai mult de critici decât de pandemie

12 august 2020

Amnesty International a blamat acțiunile guvernului lui Erdogan asupra activiștilor care au criticat decizia de a ține prizonierii politici în închisoare în timpul pandemiei COVID-19, în ciuda unui program de eliberare, relatează Stockholmcf.org

Raportul, intitulat „Îndrăzniți să vă luptați pentru drepturile omului într-o pandemie”, documentează atacurile asupra activiștilor în timpul pandemiei și afirmă că guvernul lăudat pentru eliberarea prizonierilor a exclus deliberat și cinic  prizonierii politici și continuă să facă arestări ale persoanelor care se manifestă în mod critic.

„COVID-19 a fost o pedeapsă adăugată pentru apărătorii drepturilor omului care sunt încarcerați în mod nedrept și, de asemenea, a fost folosit ca pretext pentru hărțuire, urmărire penală și chiar ucideri”, a declarat Lisa Maracani, cercetătoare a Amnesty International.

Potrivit  Lisei Maracani, excluderea apărătorilor drepturilor omului de la măsurile de eliberare de fapt „subliniază natura politică a închiderii lor. În Turcia, de exemplu, jurnaliștii, avocații, activiștii și politicienii de opoziție deținuți în arest preventiv sub acuzații fără fundament rămân în spatele gratiilor, în ciuda măsurilor guvernamentale care au vizat peste 100.000 de oameni eliberați din aprilie. Acest lucru arată că guvernul turc încă se teme de critici mai mult decât de pandemie”, 

Raportul Amnesty menționează cazul celebru al jurnalistului și romancierului de înaltă calitate Ahmet Altan, politicienii kurzi Selahattin Demirtaș și Gülten Kıșanak, precum și pe omul de afaceri și activistul  Osman Kavala ca exemple ale celor care au fost reținuți după valul de represiune început în 2015. 

Amnesty a încheiat cu o serie de recomandări către statele din întreaga lume și invită țările„să elibereze imediat și necondiționat pe toți cei care rămân în detenție doar pentru că au cutezat  apărarea pașnică a drepturilor omului.”

Parlamentul turc a aprobat un proiect de lege în aprilie pentru a opri răspândirea COVID-19 în închisorile supraaglomerate din țară. Oferind posibilitatea libertății condiționate sau a arestului la domiciliu, legea a exclus în mod explicit pe cei care sunt reținuți în arest preventiv și zeci de mii de prizonieri politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, medici, universitari și apărători ai drepturilor omului care sunt critici la adresa guvernului turc.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.