luni, octombrie 2, 2023

Amnesty International: deplasările forțate sunt „o crimă împotriva umanității”

Deplasările forțate ale populației cu titlu de „acorduri de reconciliere” în Siria reprezintă „o crimă împotriva umanității”, a estimat orgaÎn raportul denumit „Plecați sau muriți”, ONG-ul analizează patru dintre aceste acorduri locale care presupun cel mai adesea ridicarea asediului și oprirea bombardamentelor de către regimul lui Bashar al-Assad, iar în cazul oponenților, civili sau înarmați, părăsirea locuințelor.

imageResize (1)

Încheiate între august 2016 și martie 2017, acesta acorduri au condus la deplasarea a mii de persoane din șase zone din Siria, unele asediate de trupele regimului și aliații lor: Daraya, la est de orașul Alep, al-Waer în Homs și Madaya, și două localități șiite proregim în provincia Idleb (nord-vest) încercuite de rebeli: Kefraya și Foua.

„Guvernul sirian și, într-o mai mică măsură, grupurile armate de opoziție au asediat ilegal civili” și „au lansat atacuri ilegale asupra unor zone dens populate”, a spus Amnesty.

Utilizarea „cinică” de către guvernul sirian a „strategiei ‘predare sau înfometare’ se traduce prin asedieri și bombardamente cu efecte devastatoare și reprezintă un atac general și sistematic asupra civililor, o crimă împotriva umanității”, insistă Philip Luther, director de cercetare al Amnesty International.

Amnesty a cerut comunității internaționale să ofere sprijin și resurse Mecanismului internațional creat de ONU pentru a ajuta la investigarea celor mai grave încălcări din Siria.

Conflictul din Siria a făcut peste 330.000 de morți și milioane de persoane strămutate și refugiate din 2011.

nizația Amnesty International într-un raport publicat luni, relatează AFP.

Articolul precedentWeb Summit
Articolul următorAniversare: Castelul Bran, 640

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.