miercuri, noiembrie 20, 2024

A încetat din viaţă academicianul Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești

Academia Română anuntă stingerea din viață, la vârsta de 89 de ani, a acad. Victor Emanuel Sahini, personalitate marcantă a chimiei românești, membru corespondent al Academiei Române din 1963 și membru titular din ianuarie 1990. Victor Emanuel Sahini va fi înmormântat marţi, la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Originar din Galați (s-a născut pe 29 august 1927), Victor Emanuel Sahini a urmat studiile la București, în cadrul Liceului „Gheorghe Lazăr” și Facultății de Chimie din Univeristatea București, pe care a absolvit-o ca student eminent în anul 1950. A efectuat apoi o serie de stagii de perfecționare în străinătate, specializându-se în domeniul spectroscopiei la ȘcoalaTehnică Superioară din Dresda (1959) și în domeniul chimiei cuantice la Institutul de Chimie Generală și Anorganică din Moscova (1960), la Institutul de Chimie Macromoleculară din Leningrad (1960) și la Departamentul de Chimie Teoretică de la Universitatea din Cambridge (1960).

A obținut titlul de doctor în științe chimice în anul 1962, cu teza Contribuții la teoria legăturii coordinative, și titlul de doctor docent în 1970. Încă din 1949 a desfășurat o susținută activitate în cadrul Catedrei de chimie fizică din Facultatea de Chimie a Universității București. A fost prorector al Universității București (1970-1972), director adjunct al Centrului de Chimie Fizică din București (1973-1975), dar și director al Bibliotecii Academiei Române vreme de 14 ani, între 1980-1994. Activitatea sa științifică s-a dezvoltat cu deosebire în domeniul chimiei fizice,spectroscopiei moleculare, chimiei fizice biologice, chimiei cuantice.

A fost, de asemenea, președintele comisiilor de spectroscopie și de chimie cuantică din Academia Română, membru al Consiliului Universității Națiunilor Unite (1971-1977), președinte al Societății de Chimie din România (1993-2001). În 2002 a primit titlul de Doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara. Președinția României i-a acordat în anul 2000 Ordinul Național „Steauna României” în grad de ofițer.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.