marți, aprilie 30, 2024

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!.. Parada militară de Ziua Națională a României

Parada militară de Ziua Națională a României s-a desfășurat, joi, la București, peste 3.000 de militari români și străini defilând pe sub Arcul de Triumf.

1decembrie (2) 1decembrie (3) Startul manifestărilor a fost dat de șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, acesta anunțându-l pe președintele Klaus Iohannis că detașamentele sunt pregătite de acțiuni. Ulterior, Iohannis a trecut în revistă Garda de Onoare, după care a fost intonat Imnul Național.

Printre oficialitățile care asistă la paradă se numără cei trei foști președinți ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloș, membri ai guvernului și reprezentanți ai Corpului Diplomatic. Printre aceștia, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, și ambasadorul Franței, Francois Saint-Paul.

La paradă mai sunt prezenți directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Helvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu și cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, se află în mulțime lângă sediul ALDE. Din această zonă s-au auzit huiduieli în momentul în care și-au făcut apariția în piață premierul Dacian Cioloș și președintele Klaus Iohannis.

Dragnea a declarat că a venit să se bucure de Ziua Națională: „Am venit să mă bucur de Ziua Națională, de ziua noastră a românilor și am venit cu drag și cu foarte multă bucurie la parada militară. Să nu uităm niciodată că suntem români și să ne iubim țara”.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că se simte foarte bine împreună cu copiii, cu colegi și prieteni.

„Stau foarte bine, sunt aici cu cei mici, cu colegi, cu prieteni, sunt români care se bucură de defilarea de la Arcul de Triumf. Nu mă simt deloc stingherită sau dezavantajată, mă bucur ca oricine astăzi de Ziua Națională și nimic nu îmi umbrește această bucurie”, a declarat Firea.

romania parada

Anul acesta, parada militară îi omagiază pe eroii căzuți în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire.

Parada a fost deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.

Peste 3.000 de militari și specialiști de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații participă la parada de 1 Decembrie, alături de peste 300 de mijloace tehnice, din care aproximativ 50 de aeronave printre care și cele șase avioane F-16 achiziționate de Forțele Aeriene anul acesta.

Dincolo de semnificația principală a datei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, anul acesta parada militară îi omagiază pe eroii căzuți în Primul Război Mondial, în contextul în care anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire.

Parada a fost deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, echipați cu noua ținută de luptă a forțelor terestre. Potrivit MApN, aceasta oferă o protecție îmbunătățită militarilor, având printre altele capacitatea de a fi impermeabilă și rezistentă la foc.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.