Americanii îşi aleg preşedintele în persoana miliardarului Donald Trump la finele celei mai tensionate şi mai atipice campanii din istoria americană.
Populismul învinge aşadar în SUA, considerate vreme de sute de ani bastionul valorilor democratice. Discursul care îndeamnă la ura faţă de celălalt dacă celălalt e diferit, care permite ura de rasă şi de religie, care promite „un zid „ la graniţa cu Mexicul, deportarea cetăţenilor latino-americani, interzicerea intrării pe teritoriul SUA a persoanelor de confesiune musulmană,acest discurs a cîştigat de această dată.
Întrebări importante : Ce se va întîmpla cu Acordul de la Paris privind clima, acordul în dosarul iranian, soarta milioanelor de latino americani , afro americani sau situaţia musulmanilor în SUA lui Trump?
Începe, se pare, o nouă epocă în istorie. Bună parte din liderii lumii şi din oamenii planetei sunt descurajaţi sau dubitativi. Cum arată acum viitorul planetei ? Greu de spus. Aproape imposibil de prezis pentru că Trump însuşi este impredictibil. Fără a poseda o formaţiune de om politic, lăsându-se în general în voia spectacolului populist, judecând lucrurile de multe ori după aparenţe, umoral şi excentric,Trump şi-a convins susţinătorii apăsând mai cu seamă pe pedala intoleranţei, dispreţului şi chiar xenofobiei. Mulţi dintre alegători au reacţionat aşa din cauza pornirilor „antisistem”.Alţii, foarte naivi, s-au lăsat seduşi de „bogăţia” candidatului, de impresia că această bogăţie se va reflecta la un moment dat asupra situaţiei lor. Nu puţini au fost cei extrem de machişti, votând contra Clinton şi pentru că este femeie.
Extrema dreapta din Franţa jubilează şi îşi felicită favoritul. Trump promite relaţii excelente cu Rusia.( Ingerinţa şi sprijinul rusesc din timpul campaniei pentru Trump au fost frecvent evocate).
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA „oferă speranțe pentru îmbunătățirea relațiilor ruso-americane”, a scris pe pagina sa de Facebook șeful Comitetului pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov.
”Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului”, a declarat Ursula Von der Leyen,Ministrul german al Apărării, la televiziunea germană ARD. La rândul său, un important membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, conservatoare), partidul cancelarului Angela Merkel, a declarat la postul de radio Deutschlandfunk că guvernul german nu știe cu certitudine ce va face republicanul Donald Trump dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
„Dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume’”( Norbert Roettgen)
”Ne dăm seama acum că nu avem nicio idee ce va face acest președinte american dacă vocea mâniei intră în funcție și dacă vocea mâniei devine cel mai puternic om din lume”, a declarat Norbert Roettgen, membru al CDU și șef al Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.
”Din punct de vedere geopolitic, suntem într-o situație foarte incertă”, a mai spus Roettgen.
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat că apar ‘numeroase întrebări’ în cazul victoriei republicanului Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, exprimându-și îngrijorarea în special în privința Acordului de la Paris privind clima sau a acordului în dosarul nuclear iranian, relatează France Presse.