duminică, septembrie 8, 2024

Soarta jurnaliştilor în lumea contemporană

 La fiecare cinci zile, un jurnalist își pierde viața în lume ca urmare a activității sale, indică date dintr-un raport difuzat de UNESCO miercuri, cu ocazia Zilei internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor, relatează agenția DPA.Cel puțin 827 de jurnaliști au fost uciși între 2006 și 2015, dintre care 115 numai anul trecut, ceea ce face ca 2015 să fie al doilea cel mai nefast an din ultimul deceniu în domeniul jurnalismului, potrivit raportului.

 La fiecare cinci zile, un jurnalist își pierde viața în lume (raport difuzat de UNESCO  cu ocazia Zilei internaționale pentru încetarea impunității pentru crime împotriva jurnaliștilor)

 

Mai puțin de zece la sută din cazurile de omoruri în rândul jurnaliștilor au fost soluționate, cu toate că multe țări menționate în raport manifestă voință de a pune capăt uciderii de jurnaliști, afirmă UNESCO. Agenția ONU, care își limitează raportul din 2016 privind securitatea jurnaliștilor la cazurile de omor în ultimii zece ani, spune că documentul său nu cuprinde și ”numeroase alte abuzuri în cazul jurnaliștilor, inclusiv răpiri, detenții arbitrare, tortură, intimidare și hărțuire, atât în zona offline, cât și în cea online”. Din cei 213 jurnaliști uciși între 2014 și 2015, 78 au fost omorâți în state arabe, potrivit cifrelor UNESCO, ceea ce face ca lumea arabă să fie cea mai periculoasă regiune pentru jurnaliști, în mare parte din cauza actualelor conflicte din Siria, Irak, Yemen și Libia.

În aceeași perioadă, 51 de jurnaliști și-au pierdut viața în America Latină și în Caraibe, 34 — în Asia, 27 — în Africa și 12 — în Europa Centrală și de Est.

Aproape jumătate dintre jurnaliștii din sfera online uciși în ultimii doi ani erau reporteri de pagină web și bloggeri care transmiteau despre conflictul în Siria.

În 2015 a avut loc o creștere semnificativă a cazurilor de deces în rândul reporterilor de site-uri de internet și de televiziune, se precizează în raport.

FrankLa Rue,subdirector general pentru comunicare al UNESCO a difuzat o intervenţie prin FacebookLive. fr.unesco.org

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.