duminică, mai 19, 2024

Negocieri eşuate în OPEC

Oficialii Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu au reușit să ajungă la un acord privind reducerea producției de țiței, după negocieri îndelungate pe durata weekend-ului, au declarat surse din cadrul OPEC, transmit Reuters și Wall Street Journal.

Negocierile au eșuat deoarece Iranul nu a fost de acord cu înghețarea producției de țiței, adaugă sursele. Reuniunea a scos în evidență divergențele dintre statele membre ale OPEC, în special dintre liderul de facto al cartelului, Arabia Saudită, și Iran.

Autoritățile de la Teheran vor să-și recâștige cota de piață înregistrată înainte de aplicarea sancțiunilor internaționale, și apoi să fie de acord cu o reducere a producției. Cele două state concurează pentru influență în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria și Yemen.

Comitetul experților se va întâlni din nou la Viena în 25 noiembrie, înaintea următoarei reuniuni a miniștrilor țărilor membre OPEC, programată în 30 noiembrie, „pentru a finaliza cotele individuale”, susțin sursele. Oficialii OPEC s-au întâlnit sâmbătă și cu producători de țiței din afara cartelului (Rusia, Kazahstan, Mexic, Oman, Azerbaidjan, Brazilia și Bolivia), pentru a discuta reducerea producției de țiței. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției. Într-o declarație comună a membrilor OPEC și a statelor din afara cartelului se arată că reuniunea de sâmbătă a reprezentat „o evoluție pozitivă” spre finalizarea unui acord global privind limitarea producției de țiței, în 30 noiembrie.

În septembrie, Organizația Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima dată în ultimii opt ani, să-și reducă producția de petrol cu 700.000 de barili pe zi (bpd), până la 32,5 — 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimează că producția sa actuală se situează la 33,24 milioane bpd.

Vineri, la bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 0,76 dolari, ajungând la 49,71 dolari.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.