duminică, septembrie 8, 2024

Festivalul Folcloric Național al Cântecului Păstoresc „Miorița”, ediția a XX-a-Toplița

La Casa de Cultură din Toplița a avut loc Festivalul Folcloric Național al Cântecului Păstoresc „Miorița”, ediția a XX-a. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Toplița, Primăria și CL Toplița.

Un spectacolul premieră al Ansamblului Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Toplița având drept invitați speciali Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului a transformat festivalul într-o adevărată sărbătoare.

Iată ce nota unul din membrii juriului, cunoscutul interpret de muzică populară Alexandru Pugna .”Asear am avut onoarea de a face parte din Juriul Festivalului -Concurs MIORIȚA de la Toplița, prezidat de marele compozitor si dirijor Constantin ARVINTE. Cei mai valoroşi concurenţi primesc laurii festivalului în Gala laureaţilor. Mă bucur că printre ei se află şi un tânăr de mare perspectivă din Bistriţa Năsaud: Ionuț Silviu Avram, care sunt convins că va ajunge să-şi împlineasca visul, având un glas minunat şi o preocupare deosebită pentru folclorul autentic. Tuturor laureaţilor dar si organizatorilor le transmit sincere felicitari, la fel si membrilor Ansamblului Folcloric Profesionist JUNII SIBIULUI care au susţinut aseara un recital extraordinar”.

miorita

Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, devine un Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc.

Festivalul – Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, a fost iniţiat în anul 1976 cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.

Începând cu această ediţie Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, devine un Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc.El este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României. Prof. dr. Costel-Cristian Lazăr este directorul festivalului.care declara lui G.Mihail, de la presa locală harghiteană:„Începând cu această ediţie, care se va desfăşura în perioada 20-21 octombrie, Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” de la Topliţa va deveni Festival Internaţional, pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc, de aceea este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României. Acest lucru se întâmplă, iată, începând cu a XX-a ediţie, pentru că Festivalul „Mioriţa” a fost iniţiat în anul 1976, cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale”.

(Surse: informatiahr.ro.ştirilocale.ro)

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.