miercuri, mai 1, 2024

Antonio Guterres ,viitorul secretar general al ONU

Adunarea Generală a ONU urmează să îl numească joi pe Antonio Guterres în postul de secretar general al Organizației Națiunilor Unite, pentru a-i succede cu data de 1 ianuarie 2017 lui Ban Ki-moon, aflat la sfârșit de mandat, informează agenția Xinhua.

Potrivit unei scrisori trimise marți tuturor țărilor membre ale ONU de președintele Adunării Generale, Peter Thomson, data numirii lui Guterres a fost stabilită pentru 13 octombrie  la sediul ONU, în New York. Mandatul lui Guterres va începe oficial la 1 ianuarie 2017 și se va încheia pe 31 decembrie 2021, potrivit acestei scrisori.

În afară de scrisoare, Thomson a trimis și un text care urmează să fie prezentat Adunării Generale a ONU și care oficializează numirea lui Guterres în calitate de secretar general al ONU. „În conformitate cu voința generală a statelor membre, este dorința mea sinceră ca acest text (…) să fie adoptat prin aclamație”, a spus Thomson, citat de EFE. Actualul secretar al ONU, Ban Ki-moon, a fost numit în acest mod în 2006. Documentul care va ajunge joi la Adunarea Generală este format din doar patru paragrafe, în care sunt evidențiate „transparența” și „caracterul incluziv” al procesului de selecție a noului secretar general al ONU.

Pe 19 octombrie, Thomson va convoca o reuniune plenară informală a Adunării Generale a celor 193 de membri cu secretarul general desemnat, potrivit scrisorii.

Joia trecută, Consiliul de Securitate al ONU l-a recomandat în mod oficial și în unanimitate Adunării Generale pe Guterres, fost prim-ministru portughez și fost șef al Agenției ONU pentru Refugiați, pentru a fi numit următorul secretar general al organizației.

    În conformitate cu Carta ONU, secretarul general este numit de Adunarea Generală la recomandarea Consiliului de Securitate. În practică, Consiliul de Securitate — îndeosebi cei cinci membri permanenți ai săi — face alegerea finală și trimite un singur candidat la Adunarea Generală pentru aprobare.

Guterres, om politic în vârstă de 67 de ani, a activat ca Înalt Comisar al ONU pentru Refugiați din iunie 2005 până în decembrie 2015. Înainte de a deține acest post în cadrul Agenției ONU pentru Refugiați, Guterres a petrecut mai mult de 20 de ani în serviciul public. El a fost prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.