Descărarea unui program de mesagerie de calibru inferior (numit ByLock),a determinat un val de detenţii în Turcia. Logo-ul albastru-închis arată ca un diamant, dorindu-se să se reprezinte imposibilitatea de urmărire a mesajelor trimise prin intermediul ByLock.
Se poate descărca ByLock de pe Apps sau de pe Google Play. După conectare, trebuie să trasezi nişte linii aleatorii pentru accesarea listei de contacte. E unul din cele mai proaste programe de mesagerie, care uneori încetează brusc să funcţioneze. Nu de puţine ori, apare câte o problemă când e nevoie să trimiţi un mesaj cum trebuie; iar, atunci când – prin miracol – merge, sistemul de auto-distrugere cu care a fost prevăzut te poate face să înnebuneşti. Nu e altceva decât un amărât de program de joasă calitate, pe care lumea l-a considerat un mijloc de comunicare sigur. După cum occidentalii au căutat să utilizeze programe de mesagerie criptate (cum ar fi Telegram sau Signal), pentru a se sustrage supravegherii guvernamentale, aşa şi turcii au recurs la ByLock.
Guvernul turc a anunțat că cel puțin 250.000 de oameni şi-au descărcat programul pe telefoanele mobile. Însăşi cunoaşterea acestui număr de către guvern constituie pură încălcare a legii dar, cui îi mai pasă? Mai bine de 40.000 dintre cei amintiţi, suspectaţi de a fi simpatizanți ai mișcării Gulen, au lucrat în cadrul instituțiilor publice.
Zeci de oameni sunt plasaţi în regim de detenţie zilnic, din cauză că au procedat la descărcarea acestui program.
Începând cu luna iulie, peste 50.000 de persoane au fost reținute pentru a fi descărcat programului ByLock în decursul ultimilor doi ani.
Peste 40.000 de angajaţi ai instituțiilor publice au fost concediați ori suspendați în legătură cu folosirea programului de mesagerie electronică. Numai săptămâna aceasta, au fost suspendaţi 12.800 de polițişti, majoritatea pentru că descărcaseră ByLock.
De ce stârneşte ByLock furia guvernului turc într-o asemenea măsură?
De fapt şi de drept, folosirea programului reprezintă o modalitate simplă de a-i acuza pe cetăţeni în lipsa unor dovezi suficiente. Agenția de spionaj, MIT, a declarat că au reuşit să descifreze codul de programare pentru ByLock; cu toate acestea, nu a fost în stare să găsească nicio fărâmă de informaţii care ar putea avea vreo legătură cu la plănuirea loviturii de stat.
E de mirare că milioane de mesaje trimise de 250.000 de suspecți nu au ajuns în atenţia mass-media (după cum e nu au dus la punerea sub acuzaţie a niciunuia dintre dânşii). Fie MIT nu spune adevărul, fie cele mai multe dintre conversațiile interceptate au un caracter banal, strict personal.
Atunci când un grup de persoane creează un program de mesagerie secret, se trezesc suspiciuni – lucru deloc surprinzător. Ceea ce nu surprinde, însă, este faptul că ByLock a început să fie folosit exact în perioada în care liderii Turciei au jurat să-i elimine pe Gulenişti, să le ruineze afacerile, să le închidă școlile și fundațiile, să le desfiinţeze ziarele şi posturile mass-media și să-i arunce pe cei aflaţi la conducere în spatele gratiilor. Este firesc ca victimele acestei orori să încerce să comunice prin intermediul unui program considerat a fi sigur. Folosirea ByLock pare să fi survenit ca un reflex din partea unui grup persecutat, simțindu-se din ce în ce mai vulnerabil cu privire la mijloacele de comunicare aflate la dispoziţia sa.
Folosirea ByLock pare să fi survenit ca un reflex din partea unui grup persecutat, simțindu-se din ce în ce mai vulnerabil cu privire la mijloacele de comunicare aflate la dispoziţia sa.
Tentativa de puci de pe 15 iulie i-a permis guvernului să facă ce pofteşte, fără a a avea de suferit de pe urma consecinţelor. Zeci de mii de persoane au fost reținute datorită ByLock, cele mai multe fiind arestate chiar înainte de a li se fi intentat proces. S-a adeverit deja bănuiala că judecătorii sunt forţați să dispună mandate de arestare pe seama unui program de mesagerie de doi bani.
Fiecare jurist știe prea bine că simpla descărcare a unui program nu poate constitui motiv de detenție, ca să nu mai vorbim de arestare. O hotărâre judecătorească este necesară pentru a avea acces la conținutul ByLock, ca ulterior acesta să fie prezentat ca dovadă în instanță. Convorbirile accesate trebuie să constituie o infracțiune în temeiul legilor în vigoare în Turcia, pentru ca cineva să fie reținut sau arestat.
Iată, însă, logica juriştilor turci: ByLock este un program de mesagerie creat și utilizat de către cei din rândurile „Organizației Teroriste Fethullahiste”. Oricine s-a făcut vinovat de descărcarea acestui software este declarat membru al acestei organizații teroriste, meritând, deci, pedeapsa cu închisoarea.
Nenumăraţi profesori, judecători, jurnaliști, oameni de afaceri, bancheri, cizmari, bucătari, polițiști, florari … toţi aceştia se găsesc după gratii, numai pentru descărcarea programului ByLock.
Mii de copii au devenit orfani într-o țară în care serviciile sociale pentru copii duc lipsă de fonduri. Există zeci de cazuri în care familii întregi au ajuns să fie închise din cauza ByLock.
Absurditatea a atins cote atât de uluitoare, încât trei judecători din provincia Hatay şi-au pus în primejdie carierele, hotărând că a închide pe cineva pe baza folosirii unui software de telefon mobil depăşeşte atribuţiile legii.
Decizia a înfiorat întreaga țară; ca atare, a fost lansată o campanie de către mass-media pro-guvernamentală, spre a schimba opinia maselor privitor la acest incident. Memurlar.net, un website adesea vizitat de către funcționarii publici, a publicat un articol despre modul în care descărcarea ByLock ar putea duce la condamnarea funcționarilor publici la 15 ani de închisoare. Articolul i-a amenințat pe funcționarii publici cu închisoarea, dacă nu se duc la procurori și-şi mărturisesc apartenenţa la mișcarea Gulen. „Guvernul va afla oricum dacă cineva a folosit ByLock”, s-a precizat în articol, pe un ton amenințător.
Şalupele care până nu demult transportau refugiați sirieni în Grecia sunt acum pline de profesori turci.
Lunea trecută, guvernul turc a prelungit starea de urgență pe o perioadă de trei luni, permiţând regimului actual al încălcării tuturor drepturilor elementare ale omului ,să continue ampla sa acţiune de prigonire şi distrugere. În urma puciului eșuat din 15 iulie, mulţi oameni au fost arestaţi, iar mulţi alţii, amenințaţi, ceea ce a dus deja la plecarea din ţară a mii de turci înalt calificaţi. Şalupele care până nu demult transportau refugiați sirieni în Grecia sunt acum pline de profesori turci. Cei închiși din cauza ByLock vor solicita, fără îndoială, daune morale şi materiale în instanțele europene, cu prima ocazie. Va fi pregătită Turcia să plătească sume uriașe pentru distrugerea vieților a zeci de mii de oameni?