luni, noiembrie 23, 2020

Consiliul Europei insistă ca Turcia să pună capăt cât mai rapid stării de urgență

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, insistă ca autoritățile de la Ankara să pună capăt cât mai rapid stării de urgență instaurate după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie și prelungite pe data de 3 octombrie cu trei luni, informează AFP.

Într-un memorandum dat publicității vineri, comisarul Muiznieks ‘insistă asupra urgenței de revenire la procedurile și garanțiile ordinare, punându-se capăt cât de curând posibil stării de urgență’.

 Totodată, reprezentatul Consiliului Europei ‘ia notă cu regret’ de decizia guvernului de la Ankara de a prelungi starea de urgență cu trei luni, exprimându-și speranța că această perioadă ‘va putea fi scurtată’.

 Muiznieks nu pune sub semnul întrebării decizia Ankarei de a decreta starea de urgență și de a face derogări de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului în circumstanțe excepționale, constatând însă că decrete adoptate în Turcia după tentativa de puci au conferit ‘puteri discreționare aproape nelimitate autorităților și executivului’, și că acest tip de puteri comportă întotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu’.

Decrete adoptate în Turcia după tentativa de puci au conferit ‘puteri discreționare aproape nelimitate autorităților și executivului’, și că acest tip de puteri comportă întotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu’. (Comisarul pentru drepturile omului )

 

 Comisarul pentru drepturile omului se declară îngrijorat mai ales de posibilitatea ca o persoană să fie menținută în arest timp de 30 de zile și consideră ‘deosebit de urgent să se pună capăt închiderii, în baza unei simple decizii administrative, a unor (…) publicații, canale de televiziune, asociații sau întreprinderi, precum și transferului bunurilor lor către bugetul public’.

 Nils Muiznieks denunță, de asemenea, caracterul masiv și neindividualizat al urmăririlor penale lansate împotriva unor persoane suspectate că ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de puci.

Nils Muiznieks denunță, de asemenea, caracterul masiv și neindividualizat al urmăririlor penale lansate împotriva unor persoane suspectate că ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen.

 Memorandumul Consiliului Europei reamintește, în plus, că anumite principii enunțate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – precum dreptul la viață și interzicerea torturii – nu pot face obiectul niciunei derogări, indiferent de circumstanțe.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

Turcia: Un taximetrist a folosit un manechin pentru distanțare socială

Un șofer de taxi din provincia de nord-vest Düzce și-a pus un manechin pe scaunul din dreapta, pentru a impune distanțarea socială cu clienții,

Turcia: Peste 4 milioane de tineri nu au acces la educație

Peste patru milioane de tineri nu au acces la educația în Turcia, după ce guvernul turc a decis închiderea școlile până la sfârșitul anului, a declarat Feray Aytekin Aydoğan, președintele sindicatului turc Eğitim-Sen, citat de Duvar English.

Povestea unui profesor turc care a trebuit să se mute în 4 țări ca să evite extrădarea

Un profesor turc care predă în Libia a povestit despre experiențele sale după puciul eșuat din 15 iulie 2016, de când s-a mutat în patru țări diferite pentru a evita extrădarea în Turcia.

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari