sâmbătă, mai 4, 2024

Cipcigan, alpinistul învingător. Cucereşte vârful Manaslu, din Himalaya, înalt de 8.156 m

Alpinistul clujean Vasile Cipcigan a atins sâmbătă vârful Manaslu, de 8.156 de metri, din Himalaya.

„Astăzi, la 7,45 ora Nepalului, Expediția Manaslu și-a atins obiectivele. Vasile Cipcigan a atins vârful Manaslu 8.156 m. Vă mulțumim tuturor pentru gândurile bune și abia așteptăm să ne revedem cu bine”, se arată într-o postare pe contul de Facebook al alpinistului.

Vasile Cipcigan a pornit în această expediție alături de jurnalistul Titus Crăciun.

Cipcigan, care este șef formație la Serviciul Public Județean Salvamont — Salvaspeo Cluj, explica, înainte de a porni în expediție, că ascensiunea finală a vârfului ar putea dura între 8 și 12 ore, iar coborârea în jur de patru ore.

alpin
Alpinistul clujean este unul redutabil, salvamontist prin vocaţie şi profesie

Pentru Titus Crăciun, așa cum mărturisea chiar el, aceasta este prima expediție pe care o face în afara țării, demersul său fiind în egală măsură și unul jurnalistic, dorind ca prin materialele pe care le va publica să contribuie la popularizarea alpinismului.

Cipcigan este și inițiatorul proiectului „Șapte pași pe acoperișul lumii”, care s-a concretizat până în prezent în patru reușite: Elbrus (Europa) – 5.642 metri, McKinley (SUA) – 6.194 metri, Aconcagua (America de Sud) – 6.960 metri, Kilimanjaro (Africa) – 5.895 metri.

De asemenea, Vasile Cipcigan a participat la expediția Khan Tengri 2008, fiind și coinițiator și participant la proiectul „Expediția Românească Manaslu 2013”.

Manaslu din masivul Gurkha, munții Himalaya, este, ca înălțime, al 8-lea vârf al planetei (8.156 metri). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Primii oameni care au reușit să ajungă pe vârful acestui munte au fost japonezii Yuko Maki și Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu, la 9 mai 1956.

Timișoreanul Horea Colibășanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

Alpinistul clujean este unul redutabil, salvamontist prin vocaţie şi profesie şi are un parcurs impresionant: 1996 – 2000 membru al Clubului Alpin Roman Cluj;1997 secretar al Clubului Alpin Roman Cluj;1997-1999 participant ca reprezentant al Clubului Alpin Roman Cluj la diverse competitii Nationale;1998 vicepresedinte al Clubului Alpin Roman Cluj; 2000 membru voluntar al Serviciului Public Judetean Salvamont Cluj;2003 angajat al Serviciului Public Judetean Congresul National Salvamont 2007, coorganizator si participant la expeditia Khan Tengri 2008, team manager al echipei salvamont Cluj la concursurile nationale salvamont, 2006, 2007, 2008

-participant la concursuri de escalada – Cupa Ata, Cupa Kayland, Cupa Acropolis, la concursul de orientare si -cros montan Cupa Babarunca;participant la Concursurile Nationale Salvamont 2006 2007,2008;a practicat alpinism si escalada in Fagaras, Piatra Craiului, Bucegi, Parang, Apuseni, Cheile Bicazului, Cheile Turzii, Herculane, Ceahlau, Cheile Aiudului, Vadu Crisului, Cheile Tureni;

participant la competitiile si antrenamentele Lotului National de Schi, Chile 2009;participant la expeditia Elbrus 2010, prima etapa in cadrul proiectului “7 pasi pe acoperisul lumii”,participant la expeditia Denali 2011,participant la expeditia Aconcagua 2012,participamt la expeditia Kilimanjaro 2012

Sursa: manaslu.2013.ro

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.