miercuri, mai 8, 2024

Vicepremierul Vasile Dîncu: Fondul național de locuințe de necesitate – insuficient

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat joi că MDRAP lucrează la un program național de locuințe de necesitate, apreciind că fondul actual este insuficient.

„Ministerul nostru lucrează la o analiză pentru (…) un program național de locuințe de necesitate. De asemenea — mecanismul prin care se asigură aceste locuințe de necesitate. Din nefericire, în acest moment, din fondul național de locuințe, cel în proprietate publică este de 2%, dacă bine știu eu. Acest 2% este insuficient nu numai în aceste cazuri de situații de urgență, dar e insuficient pentru circulația inclusiv a forței de muncă din zona administrației în teritoriu”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, într-o conferință de presă.

El a precizat că specialiștii MDRAP lucrează la Strategia Locuinței, aflată în dezbatere publică.

„Vom schimba, probabil, în mare măsură, mecanismele actuale prin care se asigură locuințe de interes public. Aici sunt mai multe tipuri — locuințe pentru specialiști, locuințe de necesitate. Cred că acest lucru se poate realiza prin mai multe modalități. Nu vom merge pe o singură variantă. (…) O modalitate va fi programul de construire de locuințe pe care îl avem — ANL. ANL va construi, așa cum construiește și acum, locuințe pentru tineri, de necesitate și alte tipuri”, a explicat ministrul.

În opinia acestuia, vor trebui stimulați și investitorii privați să construiască asemenea tipuri de locuințe. „Statul poate achiziționa tipul acesta de locuințe. Se pot construi programe speciale de parteneriat public-privat. În noua lege vom introduce mai multe mecanisme prin care trebuie să ajungem la un anumit fond de locuințe. Nu știm în acest moment, avem un stadiu, facem o strategie, iar în luna decembrie avem termenul limită pentru a vedea care este necesarul de locuințe de necesitate, dacă vorbim de zona aceasta de seism major”, a mai declarat el.

Conform datelor furnizate de MDRAP, în ultimii 15 ani au fost reabilitate 616 clădiri incluse în clasa I de risc seismic, dintre care 370 în București. În 2016, au fost incluse 80 de clădiri în acest program, suma alocată fiind de 25 de milioane de lei, de cinci ori mai mare decât anul trecut.

De asemenea, sumele alocate de MDRAP în 2014 și 2015 în vederea consolidării locuințelor au fost de 5 milioane de lei (dintre care 2,8 milioane pentru București). În 2014, gradul de accesare la nivel național a acestor fonduri a fost de 26%, în timp ce în Capitală nu a fost folosit nici măcar un leu din aceste sume. În 2015, gradul de accesare la nivel național a fost de 25%, iar în București — 21%. Pe de altă parte, în 2012, la nivelul Capitalei au fost accesate 99% din fonduri (2,1 milioane lei), iar în 2011 Bucureștiul a accesat 73% (3,6 milioane lei).

„Sperăm că în acest an vom reuși să absorbim total această sumă. Suntem în lucru deja la aceste clădiri și pentru anii următori avem deja cereri foarte mari, probabil că va fi mult mai mare suma, pentru că am observat că se pot consuma aceste fonduri. (…) În anii trecuți, au fost accesați puțini bani, dintr-un complex cauzal care ține și de administrațiile locale, probabil departamentele specializate de acolo. Dar aceste departamente s-au lovit de faptul că asociațiile de locatari au respins aceste proiecte. Nu putem vorbi de o singură cauză. Sigur, o cauză poate fi și lacuna legislativă, care a permis prevalența acestui drept individual în fața unui interes colectiv major”, a explicat Dîncu.Agerpres

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.