duminică, aprilie 28, 2024

Renumitul jurnalist Ahmet Altan a fost eliberat. Fratele lui, profesor universitar, în detenţie

Influentul jurnalist turc Ahmet Altan, arestat la 10 septembrie, a fost pus joi în libertate, în timp ce fratele său Mehmet, profesor universitar, a fost plasat în detenție în ancheta pe marginea puciului eșuat din 15 iulie, potrivit agenției de presă Anadolu, citată de AFP.

Ahmet Altan, personalitate a jurnalismului din Turcia, a lucrat timp de ani de zile pentru cotidienele Hurriyet și Milliyet, înainte de a fonda, în 2007, publicația de opoziție Taraf, al cărei redactor-șef a fost până la demisia sa în 2012.

La finalul unei audieri-maraton de aproape 12 ore, care s-a încheiat joi dimineața, Ahmet Altan, scriitor și redactor-șef al publicației Taraf, a fost eliberat condiționat, având interdicția de a părăsi țara.

Fratele său Mehmet, arestat în același timp, a fost inculpat și plasat în detenție sub acuzația că a ‘îndemnat deschis la o lovitură de stat’. Lui i se reproșează, de asemenea, că este ‘membru al unei organizații teroriste’, potrivit agenției de presă turce.

Faptele reproșate celor doi frați datează din 14 iulie, cu o zi înainte de tentativa de puci. Ei au emis atunci ipoteza că va fi organizată o lovitură de stat, fără mai multe comentarii, pe postul de televiziune Can Erzincan (considerat pro-Gulen și închis), în cadrul unei emisiuni a cărei prezentatoare, Nazli Ilicak, a fost la rândul său plasată în detenție la sfârșitul lui iulie.

Justiția turcă le reproșează că au rostit ‘mesaje subliminale’ și îl acuză pe profesorul universitar că a încercat să ‘răstoarne guvernul republicii turce’, potrivit Anadolu.

În timpul interogatoriului său din biroul judecătorului, Ahmet Altan a dezmințit acuzațiile la adresa sa, dând asigurări ‘că și-a petrecut viața combătând lovituri de stat’, potrivit Anadolu.

Anunțul privind arestarea celor doi frați a revoltat numeroși scriitori, jurnaliști sau universitari, care au lansat o petiție online, semnată de 300 de persoane, pentru a cere eliberarea lor. Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a denunțat această arestare și a estimat în mod virulent că Turcia se îndreaptă ‘spre un regim de teroare’, în care ‘libertatea presei nu mai există’. Agerpres

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.