vineri, mai 3, 2024

Ameninţare mondială:Infecțiile rezistente la antibiotice

Infecțiile rezistente la antibiotice ar putea avea până în 2050 efecte devastatoare asupra economiei mondiale, de o amploare comparabilă cu cea a crizei financiare mondiale din 2008, avertizează Banca Mondială, care cere adoptarea de măsuri de urgență pentru stoparea răspândirii infecțiilor rezistente la antibiotice.

„Amploarea și natura acestei amenințări economice ar putea anula progresele realizate în domeniul dezvoltării economice și ar putea să ne îndepărteze de obiectivele vizând eradicarea sărăciei extreme și de creștere a prosperității. „

 

 Potrivit unui studiu publicat luni, în prima zi a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în cel mai pesimist scenariu rezistența microbiană la antibiotice ar putea provoca o scădere de 5% a Produsului Intern Brut în țările cu venituri reduse și ar arunca 28 de milioane de persoane în sărăcie până în 2050. În plus, spre deosebire de criza financiară din 2008, nu ar exista posibilitatea unei reveniri ciclice pe termen mediu deoarece impactul costisitor al rezistenței microbiene la antibiotice ar persista.

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

„Amploarea și natura acestei amenințări economice ar putea anula progresele realizate în domeniul dezvoltării economice și ar putea să ne îndepărteze de obiectivele vizând eradicarea sărăciei extreme și de creștere a prosperității. Trebuie să acționăm rapid pentru a evita o criză potențială”, a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Raportul Băncii Mondiale se bazează pe prognozele economice ale instituției pentru perioada 2017-2050. Conform concluziilor raportului, până în 2050 PIB-ul global ar putea scădea cu cel puțin 1,1%, conform scenariului unui impact redus al rezistenței microbiene la antibiotice, și cu 3,8% conform scenariului unui impact ridicat. De asemenea, potrivit raportului, cheltuielile mondiale cu sănătatea ar putea înregistra o creștere cuprinsă între 300 și 1.000 miliarde de dolari pe an până în 2050, în funcție de diferite scenarii. Fermierii din întreaga lume ar fi și ei afectați, Banca Mondială estimând că până în 2050 producția globală de carne urmează să scadă cu 2,6% până la 7,5%, dacă problema infecțiilor rezistente la antibiotice nu va fi rezolvată.

„Trebuie să acționăm rapid pentru a evita o criză potențială”

 

Apariția bacteriilor rezistente la medicamente a fost provocată, parțial, de utilizarea crescută a antibioticelor în tratamentul oamenilor și șeptelurilor. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), anual sunt utilizate 60.000 de tone de antibiotice în industria creșterii animalelor, un număr care va crește ca urmare creșterii cererii pentru produse de origine animală.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.