marți, aprilie 30, 2024

Pamuk: Turcia devine rapid un stat al fricii

Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel, a criticat sâmbătă arestarea faimoșilor frați cronicari, Ahmet Altan și Mehmet Altan, spunând: „Turcia devine rapid un stat al fricii şi se îndepărteză de democrație.”

„Condamn reținerea lui Ahmet Altan și Mehmet Altan. Orice persoană care aduce chiar și o critică minoră la adresa guvernului este închis sub un anumit pretext ”, a declarat Pamuk într-un comunicat dat publicității la sfârșitul săptămânii.

Frații Altan au fost reținuți pentru că „au trimis mesaje subliminale care dezvăluiau lovitura militară de stat” pe 14 iulie,  în cadrul unui program transmis de Can Erzincan TV. Nazlı Ilıcak, un alt participant la emisiune, a fost arestat pe 29 iulie pentru terorism, ca parte a unei anchete privind lovitura de stat eșuată din 15 iulie.

Subliniindu-și mânia și dezamăgirea cu privire la situația spre  care se îndreaptă Turcia, Pamuk a declarat:

„Aslı Erdoğan, Nazlı Ilıcak, Nuriye Akman, Necmiye Alpay și Șahin Alpay sunt scriitori foarte cunoscuți și iubiți, la fel ca Ahmet Altan și Mehmet Altan. Oamenii urmăresc cu atenție ideile lor. Toți acești scriitori ar trebui să fie eliberați curând. În cazul în care este nevoie să fie judecați, acest lucru ar trebui  să se întâmple fără a fi reținuți. Cu siguranță, aceste practici lipsite de sensibilitate, nemiloase, crează o imagine foarte proastă a Turciei, în fața întregii lumi.”

Potrivit site-ului P24, mai mult de 120 de jurnaliști se află acum în spatele gratiilor în Turcia.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.