vineri, mai 3, 2024

Viziuni în cooperarea energetică România-Republica Moldova

Republica Moldova vrea să se racordeze la rețelele europene de energie, în acest sens urmând să fie accelerată cooperarea în domeniu cu România, a declarat joi premierul Pavel Filip, după întrevederea cu prim-ministrul Dacian Cioloș, care efectuează o vizită oficială la Chișinău.

„Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități, iar România a fost și rămâne în continuare cel mai consecvent susținător al Republicii Moldova, contribuind la aspirația noastră de a ne transforma într-un stat european și democratic. De aceea, am convenit să accelerăm în următoarele luni cooperarea energetică, care este una de prioritate majoră pentru Republica Moldova. Atunci când vorbim despre securitatea unui stat nu putem să nu luăm în calcul și securitatea energetică. Vom avansa atât pe interconexiunile pe energie electrică, (…) vom dezvolta și interconexiunea pe gaze naturale, vorbesc în acest caz despre extinderea gazoductului Ungheni — Chișinău”, a spus Pavel Filip, într-o conferință de presă comună cu Dacian Cioloș.

El a subliniat că integrarea europeană este „proiectul de țară” al Republicii Moldova. „Sunt convins astăzi mai mult ca niciodată că România este un prieten dedicat și apropiat al Republicii Moldova, dovadă și parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană și proiectul nostru comun de a fi împreună în Europa, în Uniunea Europeană”, a afirmat Filip.

Premierul moldovean a mulțumit pentru „expertiza și experiența valoroasă” oferite de România pentru avansarea agendei europene. „Am mulțumit pe această cale pentru ajutorul financiar, fie că vorbim de cel rambursabil, fie că vorbim de asistența financiară de dezvoltare sau ajutorul nerambursabil pe care-l oferă România Republicii Moldova, fie că vorbim de ajutorul umanitar, fie că vorbim de susținerea parcursului european a Republicii Moldova și demersurile pe care le face Bucureștiul la Bruxelles în favoarea Republicii Moldova”, a punctat Filip.

El a lansat o invitație către oamenii de afaceri români să vină să investească în Republica Moldova.

Trimisul special al AGERPRES, Mădălina Cerban,

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.