vineri, mai 3, 2024

Turcia vrea ca un jurnalist din Kosovo să fie închis 

Ofensiva guvernului de la Ankara impotriva drepturilor omului a depasit granitele Turciei.

Ambasada Turciei în Kosovo a cerut guvernului de la Priştina să ia măsuri împotriva unui jurnalist în legătura cu comentariile ironice postate de acesta pe Facebook privind tentativa de lovitura de stat din Turcia, potrivit unui document citat marți de Reuters.

‘Îi invit pe cetățenii din Kosovo care se află în vacanta în Turcia sa se alăture armatei’, a scris pe rețeaua de socializare Berat Buzhala, un jurnalist cunoscut pentru comentariile sale satirice. ‘Aceasta este cea mai grava lovitura de stat de la apariția Facebook-ului”, a spus Buzhala.

Turcia este un susținător major al Kosovo, care și-a declarat independenta de Serbia în 2008. Companii turcești gestionează singurul aeroport, distribuția de electricitate și construiesc doua autostrăzi în valoarea de aproximativ doua miliarde de dolari.

Buzhala are 40.000 de persoane care îi urmăresc contul pe Facebook. Portalul sau de știri gazetaexpress.com, care este cel mai mare din Kosovo, cu aproximativ un milion de cititori pe zi, a fost critic la adresa kosovarilor care au plecat sa lupte pentru organizația Stat Islamic (SI) în Siria și Irak.

Ambasada Turciei la Priștina a trimis pe 20 iulie o nota informativa Ministerului de Externe din Kosovo în care cere să se adopte măsuri în cazul comentariilor făcute de jurnalist.

‘Ministerul ar trebui să se asigure că vor fi luate măsuri necesare în legătura cu aceasta persoana, în conformitate cu legea’, se arata în nota care este însoțita de extrase din comentariile postate de Buzhala pe Facebook.

Nota trimisa de Ambasada Rusiei, din care Reuters a obținut o copie, a citat de asemenea o lege recent adoptata în Kosovo care interzice cetățenilor să se alăture unor conflicte armate din afara țării.

În document se menționează ca legea stipulează ca astfel de comentarii ca cele ale jurnalistului „sunt sancționate cu închisoarea de la sase luni la cinci ani”

Sursa: stirileprotv

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.