sâmbătă, aprilie 27, 2024

Magistrații europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați

Asociația MEDEL (Magistrați europeni pentru democrație și libertate) a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați.

Potrivit unui comunicat la Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), MEDEL i-a trimis o scrisoare secretarului general al NATO pe data de 22 iulie, după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de guvernul turc în noaptea de 16 iulie, în contextul loviturii de stat eșuate.

Magistrații europeni au făcut referire în scrisoarea trimisă NATO la ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care a dezvăluit într-un interviu că „vina acestor magistrați, care au fost demiși în miezul nopții și reținuți, este că ar împărtăși o credință care nu este acceptată de către guvern”.

Același ambasador, arată UNJR, a mai spus că „încă din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica în fiecare instituție persoane care împărtășesc această credință. Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort în această acțiune”.

„Este șocant să aflăm că, într-o țară membră NATO, un sfert din magistrații din Turcia au fost demiși în mijlocul nopții pe baza unor ‘investigații’ făcute de servicii secrete, fără a fi încă judecați și condamnați pentru că au făcut ceva ilegal”, afirmă magistrații europeni în scrisoare.

Magistrații europeni au făcut referire la afirmația secretarului general NATO din data de 18 iulie, când acesta a spus că, „făcând parte dintr-o comunitate unică de valori, este esențial pentru Turcia, la fel ca pentru toți ceilalți aliați, să asigure respectarea deplină a democrației și a instituțiilor sale, ordinea constituțională, statul de drept și a libertăților fundamentale”.

Conform MEDEL, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a arătat că ar împărtăși aceste principii democratice, din moment ce a semnat declarația comună NATO la Varșovia, pe data de 9 iulie 2016, unde, printre altele, s-a spus: „Suntem împreună și acționăm împreună pentru a asigura apărarea teritoriului și a populației noastre, precum și a valorilor noastre comune. Uniți de legătura noastră transatlantică de durată și de angajamentul nostru față de democrație, libertatea individuală, drepturile omului și statul de drept, NATO va continua să militeze pentru pace, securitate și stabilitate în întreaga zonă euro-atlantică, în conformitate cu principiile Cartei ONU”.

În lumina principiilor enunțate la Varșovia, „nicio democrație, libertate individuală, respect pentru drepturile omului sau stat drept nu poate exista dacă judecătorii sunt demiși și arestați în mod arbitrar”, au spus magistrații europeni.

„Vă solicităm de aceea, în calitate de secret general NATO, să cereți Turciei să respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varșovia, să elibereze judecătorii și procurorii arestați în mod arbitrar și să întoarcă țara pe direcția democratică, singura care poate aduce pace și prosperitate cetățenilor turci”, se mai spune în scrisoarea semnată de magistrații europeni.

MEDEL — Magistrats européens pour la démocratie et les libertés — este o organizație a judecătorilor și procurorilor europeni având ca și scop principal apărarea independenței justiției, a democrației și drepturilor omului. Organizația are 22 de asociații naționale din 15 țări europene, inclusiv Turcia.

AGERPRES

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.