duminică, mai 5, 2024

Familiile activiștilor uciși de marina israeliană resping acordul de normalizare

Membrii  familiilor activiștilor pro-palestinieni uciși de către marina israeliană, în timpul raidului din 2010, au declarat că sunt împotriva acordului de normalizare a relațiilor dintre Turcia și Israel.

Criza diplomatică dintre Israel și Turcia pare să fie rezolvată, după ce cele două țări au ajuns la un acord privind normalizarea relațiilor bilaterale. Relația dintre cele două țări a fost puternic deteriorată în urmă cu șase ani, după intervenția violentă a forțelor israeliene contra unei flotile umanitare turce cu destinația Gaza, în care și-au pierdut viața nouă activiști pro-palestinieni. Rudele victimelor s-au arătat consternate de acordul de normalizare. Acestea au acordat interviuri ziarului turc Yarına Bakış, prin care au criticat decizia guvernului condus de Partidul Justiție și Dezvoltare.  

  „Ați cerut cuiva părerea, domnilor? Ce credeți că faceți? Cei care au dreptul să decidă cu privire la această problemă sunt rudele celor care și-au dat viața acolo. Eu, ca și alți copii ale vicitmelor, nu accept compensația, scuzele sau acordul. Sângele martirilor noștri nu este de vânzare, nici onoarea poporului palestinian”, a declarat Meryem, fiica lui Cengiz Songür, victimă a acestui raid.

 „Palestina este încă sub bătaia armelor. În timp ce tu semnezi acorduri de «pace», mulți oameni au mâncat curmale cu apă la masa de iftar. Iar în timp ce tu îți pui semnătura pe acorduri de «pace», o mamă încă încearcă să își protejeze copiii de soldații israelieni… cum poți ignora aceste lucruri? Mi se pare de necrezut”, a adăugat Meryem Songür.

 La rândul său, Çiğdem Topçuoğlu, soția unei alte victime, Çetin Topçuoğlu, a dat declarații împotriva acordului: „Îmi doresc să fi murit pe acel vas (n.r. de ajutor umanitar”) și să nu văd aceste evenimente… Dumnezeu să vă pedepsească.”

 Fundația Turcă pentru Drepturile Omului, a Libertăților și Ajutor Umanitar (IHH) a criticat acordul într-o serie de postări pe tweeter, subliniind faptul că blocada asupra Fâșiei Gaza trebuie ridicată deoarece este ilegală și este o crimă împotriva umanității.

 „Blocada este diferită de embargou. Acordul ar trebui să aibe la bază condiții pentru ca blocada să fie desființată, nu embargoul. Un acord care prevede folosirea portului Ashdod nu ar putea slăbi blocada, ci mai degrabă duce la recunoașterea oficială a acesteia. Condițiile posibilului acord ce au fost publicate în presă conduc la o recunoaștere internațională a blocadei”, se arată într-un comunicat al fundației.

 În 2010, un comando israelian a ucis nouă activiști turci pro-palestinieni și unul turco-american,  pentru că au încercat să „spargă” blocada maritimă a Fâşiei Gaza cu o flotilă de nave încărcate cu ajutoare umanitare. 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.