sâmbătă, aprilie 20, 2024

Pământul văzut din cer

Este supranumit marele maestru al fotografiei aeriene.

Când vedem Pământul de sus, parcă mintea şi sufletul pământenilor se sensibilizează.
Yann Arthus-Bertrand (n. 13 martie 1946) este poate cel mai internaţional fotograf francez. A pornit fotografiind animale şi apoi a ales să fotografieze lumea, de sus. A fost pe rând actor şi realizator de televiziune, jurnalist şi fotoreporter, ecologist şi este autorul a peste 60 de cărți și albume cu fotografii ale peisajelor luate din elicoptere și baloane. Lucrările lui Yann Arthus-Bertrand au fost deseori publicate în revista National Geographic.

p3-300x187

S-a spus că ceea ce fotografiază are conotaţie socială, politică, cetăţenească şi artistică, în acelaşi timp. Este membru al „Academiei de Arte Frumoase”.
Yann Arthus-Bertrand s-a apucat să facă inventarul celor mai frumoase peisaje din lume, văzute de sus. Acest proiect (La Terre vue du ciel), are drept credo, următoarea spunere: „Să depui mărturie despre frumuseţea lumii înseamnă să încerci să protejezi Pământul”. Cartea sa, publicată în 27 de limbi, s-a difuzat în 4,2 milioane de exemplare.
În perioada 2006 -2011 Yann Arthus-Bertrand a realizat emisiunea „Vu du ciel” pentru Televiziunea publică franceză France 2 consacrată mediului înconjurător, difuzată în 49 de ţări ale lumii…

p2-300x187

În 2005 a creat fundaţia de utilitate publică GoodPlanet cu care a demarat iniţiativa Action carbone, în proiectele sale fiind vorba despre noile energii, eficacitate energetică şi lupta împotriva despăduririlor.
În anul 1991 a înființat Agenția Altitude la Paris, prima agenție de presă și bancă de fotografii aeriene din lume (în 2008 avea 500.000 fotografii din peste 100 țări luate în cursul a mai bine de 3.000 ore de zbor). Aceasta este singura de acest gen din lume. În anul 2000, Arthus-Bertrand a organizat o expoziție cu tema Pământul văzut din cer în care a prezentat o colecție de 100.000 de fotografii luate din 76 țări. Pământul văzut de sus ar trebui să fie o campanie de sensibilizare, o pledoarie pentru umanitate, pentru îngrijirea planetei mamă, singura noastră casă. (C.L)

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.