duminică, februarie 5, 2023

Pământul văzut din cer

Este supranumit marele maestru al fotografiei aeriene.

Când vedem Pământul de sus, parcă mintea şi sufletul pământenilor se sensibilizează.
Yann Arthus-Bertrand (n. 13 martie 1946) este poate cel mai internaţional fotograf francez. A pornit fotografiind animale şi apoi a ales să fotografieze lumea, de sus. A fost pe rând actor şi realizator de televiziune, jurnalist şi fotoreporter, ecologist şi este autorul a peste 60 de cărți și albume cu fotografii ale peisajelor luate din elicoptere și baloane. Lucrările lui Yann Arthus-Bertrand au fost deseori publicate în revista National Geographic.

p3-300x187

S-a spus că ceea ce fotografiază are conotaţie socială, politică, cetăţenească şi artistică, în acelaşi timp. Este membru al „Academiei de Arte Frumoase”.
Yann Arthus-Bertrand s-a apucat să facă inventarul celor mai frumoase peisaje din lume, văzute de sus. Acest proiect (La Terre vue du ciel), are drept credo, următoarea spunere: „Să depui mărturie despre frumuseţea lumii înseamnă să încerci să protejezi Pământul”. Cartea sa, publicată în 27 de limbi, s-a difuzat în 4,2 milioane de exemplare.
În perioada 2006 -2011 Yann Arthus-Bertrand a realizat emisiunea „Vu du ciel” pentru Televiziunea publică franceză France 2 consacrată mediului înconjurător, difuzată în 49 de ţări ale lumii…

p2-300x187

În 2005 a creat fundaţia de utilitate publică GoodPlanet cu care a demarat iniţiativa Action carbone, în proiectele sale fiind vorba despre noile energii, eficacitate energetică şi lupta împotriva despăduririlor.
În anul 1991 a înființat Agenția Altitude la Paris, prima agenție de presă și bancă de fotografii aeriene din lume (în 2008 avea 500.000 fotografii din peste 100 țări luate în cursul a mai bine de 3.000 ore de zbor). Aceasta este singura de acest gen din lume. În anul 2000, Arthus-Bertrand a organizat o expoziție cu tema Pământul văzut din cer în care a prezentat o colecție de 100.000 de fotografii luate din 76 țări. Pământul văzut de sus ar trebui să fie o campanie de sensibilizare, o pledoarie pentru umanitate, pentru îngrijirea planetei mamă, singura noastră casă. (C.L)

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.