Cel puțin nouă persoane au fost ucise și aproximativ 2.750 au fost rănite din cauza exploziei pagerelor portabile în Liban, conform presei internaționale.
Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad a spus că printre cei uciși s-a numărat o fetiță de opt ani și că peste 200 de persoane sunt în stare critică cu răni raportate în mare parte la față, mâini și stomac, după ce dispozitivele de comunicare au explodat marți.
Explozii simultane de la distanță
Elijah Magnier, un analist militar și politic independent, a declarat că Hezbollah se bazează în mare măsură pe pagere pentru a împiedica Israelul să-și intercepteze comunicațiile și a speculat că pagerele ar fi trebuit să fie manipulate înainte de a fi distribuite membrilor Hezbollah.
„Acesta nu este un sistem nou. A fost folosit în trecut… deci, în acest caz, a existat implicarea unei terțe părți… pentru a permite accesul… pentru a activa exploziile de la distanță”, a spus el pentru Al Jazeera.
„Aceste explozii… sunt suficient de puternice pentru a lovi [sever] psihologia Hezbollah”.
Zeina Khodr de la Al Jazeera, raportând de la Beirut, a spus că se pare că dispozitivele au fost detonate într-un atac coordonat, care a reprezentat o „dezvoltare majoră” în ostilitățile dintre Israel și grupul libanez susținut de Iran.
„Dispozitivele de comunicare ale Hezbollah au fost compromise. Am văzut imagini din tot Libanul cu bărbați întinși pe podea răniți, sângerând. Spitalele cer sânge”, afirmă Zeina Khodr, adaugânc că „explozii au fost aproape simultane”
Hezbollah a declarat, marți, într-o declarație anterioară, că doi dintre luptătorii săi și o fată au fost uciși în timp ce „pagerile aparținând angajaților diferitelor unități și instituții Hezbollah au explodat”.
„Cea mai mare breșă de securitate”
Un oficial Hezbollah, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că explozia pagerelor a fost „cea mai mare breșă de securitate” pe care a experimentat-o grupul din 7 octombrie, când războiul Israelului împotriva Gaza a început în urma atacurilor conduse de Hamas asupra Israelului.
Hezbollahul a acuzat Israelul pentru exploziile, spunând că va primi „pedeapsa echitabilă”, potrivit unei declarații emise de grupul susținut de Iran, care schimbă aproape zilnic focul transfrontalier cu Israelul de aproape un an.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, le-a cerut luptătorilor săi în urmă cu câteva luni să nu mai folosească smartphone-urile, deoarece Israelul are tehnologia necesară pentru a se infiltra în acele dispozitive.
Ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, s-a numărat printre cei răniți în urma exploziilor de marți.