marți, noiembrie 19, 2024

5 ponturi utile pentru următoarea ta vacanță în Istanbul

Istanbul, una dintre destinațiile preferate de români, se întinde pe două continente și este unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, din acest motiv, consider, că necesită o documentare temeinică înainte și o vacanță lungă de săptămâni pentru a vedea absolut tot ce are de oferit.

Dacă mergi pentru prima dată în Istanbul sau ai mai fost înainte, următoarele ponturi îți pot fi de folos pentru a călători mai inteligent.

IstanbulKart

Nu poți să petreceri câteva zile în Istanbul, fără să-ți procuri un IstanbulKart, cu care poți să plătești transportul public, fie el tramvai, autobuz, tren sau metrou și suprinzător poți să plătești și toaletele publice.

IstanbulKart care arată ca un card de credit poate fi cumpărat de la automatele plasate la aproape toate stațiile și costă 70 de lire turcești. Odată primit, la același automat trebuie să-l încarci cu bani, fie cu cash sau cardul. Un singur card de transport Istanbul poate fi utilizat pentru până la 5 pasageri. 

IstanbulKart nu poate fi folosit la minibusurile albastre. De asemenea, în autobuzele din Turcia nu există controlori, însă intrarea în autobuz se face pe prima ușa, unde trebuie să scanați cardul sub supravegherea șoferului.

Dacă veniți cu autocarul care vă lasă în autogara Esenler puteți să luați din același loc metroul.

Uber, soluția sigură

Dacă totuși sunteți obosiți și vreți să ajungeți rapid la cazare, puteți să luați un Uber.

Deși taxiurile s-au îmbunătăți în Turcia, cea mai sigură soluție rămâne Uber, pe care lucrează și taximetriști, însă într-un mediu mult mai controlat.  

Mașinile pot fi mici, dar majoritatea sunt tip van, de șase persoane, ceea ce este bine dacă aveți și mult bagaje.

Diferit de România este faptul că în Turcia primiți o marjă de preț pentru cursa pe care o cereți, care este calculată în funcție de trafic. De exemplu, cursa poate costa între 200 și 400 de lire, iar la sfârșit primiți suma exactă în funcție de cum a fost traficul.

La fel ca în România, tariful se poate schimba în funcție de oră și volum de cerere. Plata se face prin aplicație cu cardul sau cash. 

Gara Sirkeci

Gara Sirkeci este situat în partea europeană a Istanbululu,i în districtul Eminönü, lângă Palatul Topkapı și Parcul Gulhane. 

Construită în stil oriental-gotic și concepută de August Jasmund, un arhitect german și a fost deschisă în 1890 de cătră Abdulhamit al II-lea.

Sirkeci a fost prima gară din partea europeană a Istanbulului și încă se păstrează în starea inițială. Dacă alegi să călătorești cu trenul până în Istanbul, Trenul Bosphor Express din București are ultima stație Gara Sirkeci.

De asemenea, dacă vrei să ajungi pe partea asiatică, Sirkeci este o stație de pe linia de cale ferată Marmaray care circulă între Gebze și Halkalı și leagă părțile europene și asiatice ale Istanbulului printr-un tunel sub Bosfor. 

Bazarul de Mirodenii

Dacă ajungi în zona Eminonu, nu trebuie să ratezi Marele Bazar și Bazarul Egiptean, cunoscut ca și Bazarul de Mirodenii.

Doar vizitarea este o experiență unică în sine, însă este o zonă pentru turiști, cu prețuri pentru turiști. 

Dacă vreți să cumpărați apă de trandafir, kolonya sau condimente frumos aranjate pentru cadouri este locul potrivit. Însă, dacă vrei să le cumpri pentru tine poți să le găsești la marketuri precum A101 sau BIM la prețuri mult mai ieftine.

De exemplu, un set de condimente în bazar este în jur de 40 de lei, iar la marketuri găsești aceleași condimente cu 2-3 lei la pachete de 100 de grame. 

O altă recomandare ar fi bazarurile de cartier din weekend, unde sunt ieftine și la care merg localnicii.

De exemplu, la Marele Bazar găsești pijamele cu 70 de lei, iar la cele de cartie cu 35 de lei.

De vizitat 

Casa lui Dimitrie Cantemir și Hagia Sophia trebuie să fie pe lista oricui turist român care vizitează pentru prima data Istanbulul.

Casa lui Dimitrie Cantemir, nu este un muzeu de vizitat, ci o cafenea. Turiștii care vin să facă poze sunt îndrumați de către chelneri spre mese pentru a degusta ceva.

Prețurile sunt puțin mai scumpe decât la celelalte cafenele din jur. Ideal ar fi să mergi, să faci poze si apoi să bei o cafea sau un suc la cafenele din jur.

Pentru a vedea mozaicurile de la Hagia Sophia trebuie să plătiți 25 de euro, iar coada de la bilete este destul de mare în prima partea a zilei. De aceea, recomand să faceți vizita de după amiază când este mai puțină lume.

Cina la Camlica Tepesi

Partea asiatică este mai puțin vizitată de turiști. Dacă vrei să ai o după amiază precum localnicii, mergi până la Camlica Sosyal Tesisleri, din Üsküdar.

Aici, turcii fac picnicuri seara împreună cu familia și prietenii. Zona este mai liniștită, iar prețurile la fast-food-urile din jur sunt foarte ieftine. De exemplu, un ceai este 7 lire, adică 1 leu, iar 50 de lei este de ajuns pentru o familie de patru.

Motivul pentru care turcii prefera acest loc este pentru priveliștea asupra Istanbulului la apus.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.