marți, septembrie 17, 2024

Planul Turciei privind prinderea și eutanasierea câinilor vagabonzi stârnește furie

O nouă lege care amenință să eutanasieze milioane de câini fără stăpân din Turcia a stârnit furie la nivel național. În timp ce președintele Recep Tayyip Erdoğan insistă asupra faptului că milioanele de câini vagabonzi din Turcia reprezintă un risc pentru sănătatea publică, criticii susțin că această măsură este o încercare de a distrage atenția de la problemele mult mai mari cu care se confruntă țara.

Noua legislație controversată, care este în prezent în proces de adoptare în Parlament, stipulează că autoritățile locale se vor ocupa de capturarea câinilor vagabonzi, aceștia urmând să fie eutanasiați după 30 de zile dacă nu li se găsește un stăpân.

Până la opt milioane de câini ai străzii ar putea fi în pericol, susțin opozanții.

„Au în plan să îi adune în adăposturi, pe care noi le numim lagăre ale morții”, a declarat Zulal Kalkandelen, una dintre activiștii pentru drepturile animalelor care au luat parte la un protest recent împotriva organizat în Istanbul față de noile măsuri.

„De ceva timp încoace, se insigă la din ce în ce mai multă ură față de animalele fără stăpân”, afirmă aceasta.

„Toate animalele fără stăpân, cu care am fost obișnuiți să trăim alături de ani de zile, ba chiar de secole întregi de fapt, sunt pe cale să fie eutanasiate și să dispară complet de pe străzile noastre”.

Câinii străzii fac parte din peisajul Istanbulului de secole. Legislația propusă amintește de o perioadă întunecată din trecutul istoric al orașului când, în anul 1910, toți câinii fără stăpân au fost adunați de pe străzile din Istanbul și duși pe o insulă din apropiere pentru a fi lăsați să moară de foame.

Propunerea a creat tensiuni și conflicte intense în rândul parlamentarilor, subliniind și mai mult diviziunile existente în peisajul politic deja fragmentat al țării.

Totuși, președintele Erdogan insistă asupra faptului că trebuie luate măsuri în ceea ce privește animalele fără stăpân, care, afirmă acesta, au devenit o amenințare la adresa siguranței și sănătății populației, provocând accidente rutiere și contribuind la răspândirea bolilor.

ALTERNATİVE MAİ UMANE

Adresându-se parlamentului, Erdogan a susținut că, în situația de față, nu face decât să răspundă apelului „majorității tăcute”.

„Adevărul este că foarte multă lume își dorește ca această problemă să fie rezolvată cât mai curând posibil, iar străzile noastre să devină sigure pentru toată lumea, în special pentru copii”, a declarat acesta.

„Este de neconceput pentru noi să rămânem indiferenți față de această cerere, acest apel, chiar acest strigăt. Propunerile noastre nu sunt diferite de cele ale altor țări din Europa.”

Există modalități mai umane de a aborda preocupările oamenilor, susține avocata Elçin Cemre Şencan, una dintre organizatorii protestelor împotriva legislației propuse.

„Există oameni care sunt deranjați de aceste animale ale străzii sau cărora le este teamă doar și să le atingă. Chiar și în cazul acestor îngrijorări, soluția nu este să eutanasiem câinii”, insistă aceasta.

„Studiile științifice arată că sterilizarea animalelor, în special a câinilor, nu doar că le reduce numărul, ci și atacurile asupra oamenilor”.

În cele mai multe dintre cazuri, costul eutanasierii unui câine este mai mare decât cel presupus de sterilizarea și vaccinarea acestora, susțin organizațiile veterinare.

STRATEGİE DE DİSTRAGERE A ATENȚİEİ?

Această propunere ar putea fi motivată de intenții politice, susțin unii critici. În condițiile în care Partidul conservator AKP al lui Erdogan a suferit înfrângeri drastice la alegerile locale de primăvara aceasta, iar Turcia se confruntă cu o inflație de aproape 100%, opozanții susțin că președintele turc ar considera că opoziția față de legislația privind câinii vagabonzi provine în principal din partea grupurilor care susțin separarea religiei de stat și speră că această problemă va va întări sprijinul din partea persoanelor care îl suțin din motive religioase.

„Știm care sunt problemele cu care se confruntă Turcia; întreaga lume le cunoaște. Suntem afectați de o criză economică acută și avem probleme cu drepturile omului pe toate planurile. Conducerea țării vrea să distragă atenția de la aceste probleme prin intermediul situației animalelor fără stăpân de pe străzi”, a afirmat Eyüp Cicerali, profesor la Universitatea Nisantasi din Istanbul, în timpul unui protest recent față de noua legislație propusă. 

„Vor să le omoare pe toate. Suntem aici pentru a ne proteja valorile, în ceea ce privește respectul și demnitatea pentru drepturile omului și ale animalelor. Apărarea dreptului la viață reprezintă o preocupare pentru toată lumea”.

Mai puțin de 3% din populația Turciei susține inițiativa de eutanasiere a câinilor străzii, se arată într-un sondaj de opinie recent.

Unii dintre parlamentarii lui Erdogan au început deja să își exprime în mediul online dezaprobarea în mod anonim față de noua legislație. „Această lege ne transformă în ucigași de câini”, ar fi declarat un deputat în mod anonim.

În ciuda acestor reticențe, se așteaptă ca legea să fie adoptată de Parlamentul țării la sfârșitul acestei luni.

Dar, având în vedere că protestele au adus laolaltă iubitorii de animale atât laici, cât și religioși, iar autoritățile locale controlate de opoziție susțin că nu vor impune legea, legislația privind câinii vagabonzi s-ar putea dovedi o mișcare riscantă pentru Erdogan. (SURSA: RFİ)

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere. 

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.