vineri, octombrie 11, 2024

Turcia: 200 de jurnalişti s-au prezentat în instanţă în ultimele 3 luni


Aproape 200 de jurnalişti din Turcia s-au prezentat în instanţă în perioada aprilie-iunie, potrivit Raportului de monitorizare a mass-media BİA, publicat de Bianet.

Raportul documentează un număr semnificativ de acțiuni legale, amenințări și atacuri împotriva jurnaliștilor și instituțiilor media din țară.

În această perioadă de trei luni, instanțele turcești și autoritățile de internet au impus restricții de acces la cel puțin 2.970 de știri și postări conexe pe rețelele sociale, invocând „drepturile personale” ca bază pentru aceste decizii.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK) a impus, de asemenea, amenzi în valoare de peste 29 de milioane de lire turcești (890.000 de dolari) diferitelor posturi de televiziune pentru știrile și programele lor.

Acuzați că l-au insultat pe Erdogan

În plus, șase jurnaliști au fost condamnați la un total de 18 ani și trei luni de închisoare, sub acuzația de „ajutorarea unei organizații teroriste” și „vizarea unor persoane implicate în eforturile de combatere a terorismului”, din cauza presupuselor legături ale acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnată drept organizație teroristă de către Turcia și aliații săi occidentali.

În plus, 17 jurnaliști și caricaturiști s-au confruntat cu acuzații penale pentru că ar fi „insultat președintele”.

În urma protestelor de 1 Mai și a alegerilor locale din estul Turciei, cel puțin 12 jurnaliști au fost reținuți în timp ce încercau să acopere evenimentele.

Alți 24 de jurnaliști au apărut în instanță, confruntându-se cu mai multe dosare penale pentru „insultă”, „insultare unui funcționar public” sau „defăimare”.

Atacuri și amenințări

Amenințările fizice și atacurile împotriva personalului mass-media rămân o preocupare semnificativă. Cel puţin 11 jurnalişti şi biroul unui ziar, İslahiye’nin Sesi Gazetesi, au fost atacate în ultimele trei luni.

Printre aceștia, șase jurnaliști, inclusiv patru reporteri de investigație, au primit amenințări. Nouă dintre aceste atacuri au avut loc în contextul alegerilor.

Grupurile de drepturi acuză în mod obișnuit Turcia că subminează libertatea presei prin arestarea jurnaliștilor și închiderea instituțiilor media critice, mai ales că președintele Recep Tayyip Erdoğan a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat în iulie 2016.

Turcia ocupă locul 158 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei al RSF, publicat pe 3 mai cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide.