vineri, septembrie 6, 2024

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis va fi primit, luni, la Ankara de președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, într-un gest de reconciliere a relațiilor dintre vecinii NATO, conform Turkish Minutes.

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

„Nu suntem dușmani”

Într-un interviu publicat, duminică, în ziarul grec Kathimerini, Erdogan a spus că discuțiile se vor concentra pe „rezolvarea problemelor” dintre vecini.

„Să calmăm relațiile dintre cele două țări… pentru a ne asigura că pacea și liniștea domnesc pentru totdeauna de ambele maluri ale Mării Egee”, spune Erdoğan, adăugând că dorește „să ridice nivelul relațiilor bilaterale la un nou nivel”.

Mitsotakis a făcut ecou sentimentul lui Erdogan într-un interviu pentru ziarul turc, Milliyet, publicat duminică, spunând că dorește „să meargă înainte pe o cale constructivă”.

„Nu suntem dușmani, suntem vecini”, a spus el, enumerând „provocări comune”, inclusiv fluxurile de migranți în Marea Egee.

În decembrie, rivalii regionali – împărțiți în insula Cipru și care se ocupă de migrația prin apele lor respective – au semnat o declarație prin care cere „relații de prietenie și bună vecinătate, recunoscând importanța respectului reciproc și a coexistenței pașnice”.

Dar această liniște, ajutată și de solidaritate, după ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în sud-estul Turciei în februarie 2023, a fost subminată de Turcia care a transformat o altă fostă biserică bizantină într-o moschee.

„Nu lipsesc moscheile în oraș”

După patru ani de restaurare, fosta biserică ortodoxă Chora, din Istanbul s-a redeschis ca moschee pe 6 mai.

Decizia din 2020 de a converti biserica a venit după ce slujbele musulmane au fost reluate la fosta catedrală bizantină din secolul al VI-lea din Hagia Sofia.

Schimbările au fost văzute ca parte a eforturilor lui Erdogan de a-și câștiga susținătorii mai conservatori și naționaliști.

„Nu lipsesc moscheile în oraș. Nu este o modalitate de a trata patrimoniul cultural”, a spus Mitsotakis în urmă cu o săptămână, deși a mai spus că „canalele de conversație trebuie să rămână deschise”.

Mitsotakis a declarat sâmbătă postului de televiziune grec Alpha TV că va folosi discuțiile de luni pentru a-l împinge pe Erdogan să „inverseze” conversia Chora.

Vize pentru turci

Întâlnirea din decembrie din 2023 a dus la noi colaborări dintre cele două țări, cum ar fi noi vize speciale pentru turcii pentru a vizita insulele grecești din apropierea coastei turcești.

Și Erdogan nu a repetat niciuna dintre amenințările sale anterioare de a invada insulele grecești pentru a preveni presupusa lor militarizare – amenințări care au determinat Congresul SUA să blocheze livrările de avioane F-16 în Turcia.

Acest drept de veto a fost ridicat în ianuarie, în același timp în care Statele Unite au aprobat livrarea de F-35 Greciei.

Dezacordurile rămân în privința Ciprului, care de la intervenția militară a Turciei din 1974 a fost împărțit în statul Cipru, recunoscut la nivel internațional, din sud și Republica Turcă a Ciprului de Nord, care este recunoscută doar de Turcia.

Turcia și Grecia s-au luptat, de asemenea, să coopereze în materie de migrație. Mările din jurul ambelor țări sunt folosite de migranții din Asia și Africa care încearcă să ajungă în Europa.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.