vineri, mai 10, 2024

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Turcii au lansat un boicot împotriva cafenelelor și a restaurantelor, după o creștere a prețurilor, conform Turkish Minutes.

Boicotul de weekend lansat pe rețelele de socializare de turcii care susțin că nu își mai permit să mănânce afară din cauza inflației mari și a dificultăților financiare, a primit și sprijinul unor persoane publice.

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Printre cei care susțin campania pe rețelele de socializare, anunțată cu hashtag-ul #fahisyemeğeBOYKOT (Boicotarea alimentelor la prețuri excesive), se numără expertul în economie İris Cibre și jurnaliștii Cengiz Erdinç și Sevilay Yılman.

Cibre a invitat pe toată lumea să se alăture boicotului pentru a „pune capăt oportunismului” într-o postare pe contul X.

„O jumătate de porție de kebab de pui nu poate costa 200 TL. Un singur bol de supă de linte nu poate costa 200 TL. Aceasta nu este inflație, este profit!” spune Erdinç.

Yılman le-a îndemnat oamenilor să nu meargă la cafenele și restaurante în perioada 20-21 aprilie, chiar dacă sunt invitați, menționând că este necesar să se arate puterea oamenilor împotriva comercianților care „exploatează inflația ca scuză și supraîncărcă cu bună știință publicul”.

Cele mai recente date de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au arătat că inflația alimentară a Turciei a fost de 71,1% în februarie, o cifră de peste 13 ori mai mare decât media a 38 de țări.

Potrivit OCDE, rata inflației alimentare a Turciei a crescut cu 18,6% din mai 2023. În ultimii câțiva ani, țara a suferit de o deteriorare a economiei, cu o inflație ridicată, care depășește 65 la sută.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.