marți, mai 21, 2024

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Turcii ies la vot, azi, 31 martie, pentru a-și alege primarii, în timp ce Recep Tayyip Erdoğan continuă să lupte pentru recâștigarea Istanbulului.

Alegerile vin în mijlocul unei crize economice, cu o rată a inflației de la 67,1% și moneda turcă s-a prăbușit față de dolarul american.

De ce contează Istanbulul

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Berk Esen, profesor asociat la Universitatea Sabanci din Istanbul, numește Istanbulul „cel mai mare premiu din politica turcă”.

Erdogan însuși a spus odată: „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”.

Erdoğan l-a numit pe fostul său ministru al Mediului, Murat Kurum, drept candidat pentru primăria Istanbulului împotriva lui Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei după încheierea mandatului lui Erdogan în 2028.

O altă înfrângere pentru Erdogan?

Candidații CHP din opoziție sunt favorizați îndeaproape în Istanbul, precum și în capitala Ankara și în orașul-port din Marea Egee, İzmir.

Soner Çağaptay, directorul programului turc la The Washington Institute, a scris că, dacă candidații lui Erdogan nu reușesc să recâștige orașele cheie ale Turciei, Erdogan „ar ieși din alegeri simțindu-se vulnerabil din punct de vedere politic”.

O victorie a opoziției l-ar arunca pe Imamoglu drept un concurent credibil, sporind impulsul blocului anti-Erdogan al țării, explică acesta.

Asta l-ar determina pe Erdogan să-și dubleze politicile populiste în țară și în străinătate, a spus analistul.

„Există motive pentru care Occidentul să urmărească modul în care se desfășoară alegerile. O mare victorie a Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) va consolida puterea președintelui Erdogan, apropiindu-l de stilul autoritar de guvernare al președintelui Putin și lărgind diferența cu aliații NATO”, a declarat Francesco Siccardi, manager senior de programe la Carnegie Europe.

Ultimele alegeri ale lui Erdogan?

Erdoğan a spus la începutul lunii martie că aceste alegeri locale vor fi ultimele pentru el, sugerând încheierea celor peste două decenii la putere.

A fost ales prim-ministru în 2003, când premierul era figura dominantă în politica turcă. Un amendament constituțional din 2017 a transformat apoi Turcia dintr-un sistem parlamentar într-o președinție executivă, eliminând funcția de prim-ministru și asigurând că puterea lui Erdogan rămâne neschimbată.

Analiştii se întreabă dacă este vorba de un adio sau de o manevră politică pentru a-i convinge pe turci să-i mai acorde încă dată votul.

Voturi kurde?

Partidul pentru Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) pro-kurd din Turcia – al treilea ca mărime – a ales un candidat pentru a candida la funcția de primar al Istanbulului, în timp ce în 2019, İmamoğlu a câștigat în parte datorită deciziei parlamentare a Partidului DEM de a se retrage din cursă și a susține implicit candidatul comun al opoziției. Kurzii reprezintând o parte importantă din voturile Istanbulului.

Un sondaj publicat pe 20 martie de Spectrum House a arătat că aproape jumătate dintre susținătorii Partidului DEM îl vor susține pe İmamoğlu în aceste alegeri.

Specialiștii spun că Partidul DEM – acuzat de autorități de legături cu militanții kurzi în afara legii – va câștiga orașe mari din sud-estul majoritar kurd, inclusiv Diyarbakır.

Buletinul de vot cu cei 49 de candidați ai Istanbulului va avea 97 de centimetri lungime. Toată această alegere nu a împiedicat apatia alegătorilor, potrivit Institutului IstanPol.

Prezența la vot la alegerile de anul trecut a fost de 88,9%, dar alegătorii opoziției au rămas dezamăgiți de capacitatea lor de a influența politica și de a schimba guvernul. În mod similar, studiul a arătat că susținătorii guvernului sunt din ce în ce mai sceptici cu privire la capacitatea politicienilor de a îmbunătăți suficient condițiile de viață.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.