duminică, mai 12, 2024

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Faimoasa jurnalistă, Nazlı Ilcak a fost trimis la închisoare pentru a executa o pedeapsă pronunțată după condamnarea pentru calomnia unui procuror, conform presei turcești.

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Jurnalista a fost judecat de un tribunal din Istanbul în 2021 și 2022 din cauza plângerii penale depuse de procurorul Orhan Kapıcı, care a susținut că l-a calomniat într-un articol pe care l-a scris în 2016.

Avocatul jurnalistei, Kemal Ertuğ Derin, a spus că Ilıcak spera să-și ispășească pedeapsa într-o închisoare deschisă, dar i s-a spus că trebuie să fie încarcerată într-o închisoare închisă din cauza unei condamnări anterioare pentru spionaj, care a fost suspendată.

Avocatul a spus că Ilıcak va rămâne în închisoare timp de două până la trei săptămâni și apoi va fi transferată într-o închisoare deschisă de unde este probabil să fie eliberată cu probațiune.

Pedepsele scurte sunt în mod normal suspendate în sistemul judiciar turc, cu excepția cazului în care persoana are o condamnare anterioară care a fost suspendată. Într-un astfel de caz, ei sunt trimiși la închisoare.

Despre articol

În articolul pe care l-a scris pe 16 iunie 2016 pe site-ul acum închis Özgür Düşünce (Opinia liberă), Ilıcak a spus, pe baza unei afirmații făcute de fostul șef al poliției, Hanefi Avcı, că în birocrația turcă exista un grup numit Milli Damar (Vena Națională), care conspira împotriva altor birocrați, susținând că aveau legături cu grupuri teroriste.

Kapıcı a fost unul dintre oamenii din grupul menționat de Ilıcak.

Arestată după puciul eșuat

Sentința anterioară privind condamnarea pentru spionaj a fost dată lui Ilıcak de o înaltă instanță penală din Istanbul pentru dezvăluirea secretelor de stat. Pedeapsa de aproape șase ani de închisoare fusese suspendată.

Nu este prima dată când Ilıcak este închisă din cauza activităților sale jurnalistice.

Ea s-a numărat printre zecile de jurnalişti arestaţi în urma unei lovituri de stat eşuate din 15 iulie 2016, ca parte a unei represiuni pe scară largă pe care guvernul a lansat-o asupra dizidenţilor săi sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat.

Aceasta lucra pentru organizații media afiliate Mișcării Gülen, o organizație bazată pe credință acuzată de guvernul turc că a condus lovitura de stat eșuată. Mișcarea neagă cu tărie orice implicare în puciul eșuat.

Apartenența la o organizație teroristă și participarea la tentativa de lovitură de stat au fost acuzațiile aduse jurnalistei.

Condamnată pe viață

Ilıcak a fost inițial condamnată și condamnată la închisoare pe viață, dar condamnarea a fost anulată de Curtea Supremă de Apel și, după rejudecare, a fost condamnată la opt ani, nouă luni, de data aceasta „pentru că a ajutat și încurajat în mod voluntar o organizație teroristă fără deținând calitatea de membru.”

Jurnalista a fost eliberată de instanță sub supraveghere judiciară în noiembrie 2019, iar în aprilie 2021, cea mai înaltă instanță de apel a anulat din nou condamnarea lui Ilıcak. Procesul penal este încă în curs.

CEDO condamnă decizia Turciei

Între timp, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât în ​​decembrie 2021 că munca pentru instituții de presă apropiate Mișcării Gülen și exprimarea îndoielilor cu privire la narațiunea guvernului turc cu privire la lovitura de stat eșuată nu au fost motive plauzibile pentru acuzațiile legate de terorism.

Condamnând Turcia pentru încălcarea drepturilor lui Ilıcak la libertate și securitate, precum și libertatea de exprimare, CEDO a declarat că acuzațiile care au dus la închisoarea ei pentru mai mult de trei ani nu sunt plauzibile.

„Sunt foarte fericit de această decizie. … Din nefericire, hotărârea a fost luată de cinci [judecători], cu un vot în disidență de către un judecător turc. Ei bine, am petrecut trei ani și patru luni în închisoare. Deci ceea ce s-a făcut este făcut. Ne-au condamnat pentru acuzații de terorism. … Ce am făcut ca să devenim membru al [organizației] teroriste?” a spus Ilıcak atunci.

A trebuit să-și ducă cazul la CEDO, deoarece Curtea Constituțională a Turciei i-a respins cererea individuală.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.