vineri, mai 10, 2024

Prima dată în istoria modernă a Turciei! Erdogan a inaugurat o biserică ortodoxă nou construită


Președintele Recep Tayyip Erdogan a inaugurat, duminică, prima biserică construită cu sprijinul guvernului în istoria de 100 de ani a Turciei, conform presei turcești.

Deschiderea Bisericii Ortodoxe Siriacă „Sfântul Efrem” marchează un moment cultural și politic important în istoria Turciei.

Erdogan a pus prima piatră pentru construcția bisericii pentru cei 17.000 de creștini asirieni din Istanbul în 2019.

„Astăzi vedem probleme mari în multe părți ale lumii.Dar solidaritatea arătată astăzi aici – mi se pare foarte importantă”, transmite Erdoğan credincioșilor, adăugând că Erdogan că 20 de biserici au fost reparate de când partidul său cu rădăcini islamice a venit la putere în 2002.

Noua biserică din Istanbul, care poate găzdui 750 de credincioși, „este prima biserică nou construită care și-a deschis porțile de la întemeierea Republicii Turce”, a declarat liderul comunității asiriene, Sait Susin

Erdogan și „Scrisoarea de dragoste”

Erdoğan oscilează în discursurile sale între apărarea fermă a musulmanilor evlavioși și îmbrățișarea numeroaselor comunități din Turcia. Liderul le-a spus susținătorilor în ajunul primului tur al alegerilor prezidențiale din mai că a scris o „scrisoare de dragoste” Turciei.

„Am scris o scrisoare de dragoste pentru fiecare individ al națiunii noastre, fără nicio distincție de origine sau religie”, a declarat acesta, urmând să-și încheia ziua conducând rugăciunile musulmanilor la Hagia Sofia.

Erdogan a fost condamnat pe scară largă în timpul guvernării sale de două decenii pentru că a convertit bisericile antice în moschei și a transformat conservatorismul islamic într-o forță socială lider.

Creștinismul asirian are o istorie încă din secolul I d.Hr. într-o regiune care se întinde din sud-estul Turciei până în Siria și Irak. Biserica sa principală s-a mutat din orașul turc Mardin la Damasc în 1932.

Biserici convertite

Erdogan a atras indignarea internațională pentru că a transformat emblematica Hagia Sofia din Istanbul – cândva cea mai mare catedrală din lume – dintr-un muzeu într-o moschee în 2020. Organismul cultural al Națiunilor Unite, UNESCO, și-a exprimat „îngrijorarea gravă” la acea vreme.

Erdoğan a lăsat deoparte criticile și a făcut exact același lucru bisericii Chora din epoca bizantină din Istanbul, mai târziu în același an.

Grecia a numit această convertire „încă o provocare împotriva persoanelor religioase de pretutindeni”.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.