sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Kılıçdaroğlu, principal contracandidat a lui Erdogan: Aderarea Turciei în UE este principalul obiectiv

Candidat la președinție, Kemal Kılıçdaroğlu vrea ca Turcia să devină membră a Uniunii Europene, conform Stockholm Center for Freedom.

Kılıçdaroğlu, dacă va fi ales, principalul său a susținut că principalul său obiectiv va fi ca Turcia să devină membră a Uniunii Europene, adăugând că uniunea ar trebui să împartă povara refugiaților a Turciei.

Într-un discurs la o cină găzduită de liderul Partidului Viitorului (GP), Ahmet Davutoğlu, la care au articipat personalități de rang înalt din opoziție și ambasadori din țările europene, inclusiv ambasadorul Nikolaus Meyer-Landrut, șeful delegației UE în Turcia, Kılıçdaroğlu a vorbit despre intențiile sale în cazul în care câștigă alegerile din 14 mai.

„Scopul nostru principal este apartenența la Uniunea Europeană. Bineînțeles că vrem să facem parte din lumea civilizată”, a spus Kılıçdaroğlu, adăugând că, dacă va fi ales, va face tot posibilul pentru a merge mai departe cu procesul de aderare a Turciei.

Călătorii fără viză

Liderul CHP și-a exprimat, de asemenea, speranța că Turcia va îndeplini celelalte șase dintre cele 72 de criterii pe care UE le-a propus pentru călătoriile fără viză pe durata mandatului lor la putere.

Kılıçdaroğlu a mai declarat că UE ar trebui să împartă povara refugiaților din Turcia, care găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume, cu aproape 4 milioane de refugiați și solicitanți de azil sub protecție internațională.

Pace în Siria

„Suferința din Siria a pus țara noastră într-o poziție de a fi un refugiu pentru milioane de refugiați. Purtăm o povară grea. Dar cât timp putem continua să purtăm această povară? Vrem pace în Siria. Ne dorim ca frații și surorile noștri sirieni care s-au refugiat în țara noastră să trăiască în pace în propria lor țară”, afirmă Kılıçdaroğlu.

Politicianul a adăugat că trebuie să găsească modalități de a stabili pacea în Siria, acționând împreună cu organizațiile internaționale care ar trebui să facă din aceasta una dintre problemele de top de pe agenda lor.

Pe măsură ce Turcia se pregătește pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din mai, prezența refugiaților în țară a devenit o problemă politică sensibilă, mai ales că țara se luptă cu o criză economică și valutară. Partidele de opoziție solicită în mod regulat autorităților să trimită milioane de sirieni acasă, în timp ce guvernul declară că lucrează pentru a crea circumstanțele adecvate în Siria pentru a le permite sirienilor să se întoarcă voluntar.

Relațiile Turciei cu UE datează din 1963. Țara a fost desemnată candidată în 1999, iar negocierile pentru aderarea cu drepturi depline au început în 2005. UE a suspendat discuțiile cu Turcia, susținând un declin al norme democratice în țară.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.