sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: Guvernul vrea demolarea bisericii istorice avariată în urma cutremurelor

Ministerul Mediului din Turcia a ordonat demolarea unei biserici care datează din secolul al XIV-lea, care a fost grav avariată în urma a două cutremure masive care au lovit sudul țării pe 6 februarie, conform Deutsche Welle.

Biserica greco-ortodoxă Sfântul Gheorghe din satul Sarılar, Hatay, este una dintre clădirile de cult grav avariate.

Potrivit pastorului bisericii, Yohanna Papazoğlu, clădirea, care a fost distrusă în urma unui cutremur în 1872 și reconstruită în 1897, deservește o congregație de 1.900 de creștini ortodocși.

Biserica nu are documentele necesare de la Ministerul Culturii care să o recunoască drept o clădire istorică, astfel, autoritățile au decis demolarea acesteia.

Ministrul Culturii a greșit clădirea

Secretarul general adjunct al Municipiului Istanbul, a cerut autorităților să anuleze decizia și să înregistreze clădirea la Ministerul Culturii ca reper istoric.

Ca răspuns lui Polat, Birol İnceciköz, director adjunct al Direcției Generale a Ministerului Culturii și Turismului, a declarat că clădirea în cauză a fost deja înregistrată și că în prezent examinează amplasamentul.

Cu toate acestea, biserica la care se referea İnceciköz era Biserica Sfântul Nicolae din İskenderun și nu Biserica Sfântul Gheorghe.

Polat a subliniat greșeala și a făcut un apel de urgența pentru păstrarea Bisericii Sfântul Gheorghe, care a suferit deja daune semnificative în ciuda celor doi ani de restaurare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.