duminică, mai 19, 2024

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Canan Fingersizoglu Aksoy este primul academician turc care predă la școala prestigioasă a Vaticanului, relatează Daily Sabah.

Aksoy va fi primul lector care va preda istoria otomană în inima papalității.

Cercetătoarea Canan Fingersizoglu Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

„Cursul meu va face lumină asupra istoriei noastre comune. Acesta va învăța studenții fapte necunoscute anterior despre otomani și, pentru mine, va fi o oportunitate de a corecta eventualele erorări în studierea istoriei otomane. De asemenea, va fi o oportunitate pentru studenți de a avea o viziune imparțială asupra istoriei Turciei. De fapt, aceasta a fost cea mai mare motivație pentru mine să accept oferta de predare”, susține Aksoy.

Institutul, fondat în 1917 de Papa Benedict al XV-lea, se concentrează pe studii orientale. Cursul este primul de acest fel în curriculum și Aksoy a spus că este mândră că i se oferă postul.

Aksoy a primit anterior acces la arhivele secrete ale Vaticanului pentru cercetare și i se atribuie catalogarea și publicarea documentelor turcești din secolele al XIX-lea și al XX-lea din arhive.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.