duminică, mai 5, 2024

Turcia: Șefa asociației medicale de top reținută din cauza declarațiilor privind armele chimice

Șefa Asociației Medicale Turce (TTB) a fost reținută în urma declarațiilor utilizarea armelor chimice de către Forțele Armate Turce (TSK) asupra militanților kurzi, conform Ahval News.

Președintele turc, Recep Erdogan, în urma unei reuniuni a cabinetului, a declarat că a instruit guvernul său să elaboreze o nouă structură pentru organizații profesionale precum TTB, principala instituție medicală din Turcia.

Declarațiile președintelui turc sosesc la câteva zile după ce Şebnem Korur Fincancı, de la TTB a cerut o investigație asupra informațiilor potrivit cărora armata turcă ar fi folosit „gaze chimice toxice” asupra Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Asociația Medicală Mondială condamnă Turcia

Asociația Medicală Mondială a emis un comunicat prin care condamnă ferm arestarea lui Şebnem Korur Fincancı, preşedintele Asociaţiei Medicale din Turcia.

„Este total inacceptabil că dr. Korur Fincancı a fost reținută și că membrii Asociației Medicale din Turcia sunt amenințați cu suspendare. AMM se alătură celor care cer o anchetă independentă asupra rapoartelor conform cărora autoritățile turce au folosit gaze chimice împotriva grupului PKK. Aceste atacuri perpetue asupra membrilor Asociației Medicale din Turcia sunt complet nejustificate,”, susține Dr. Frank Ulrich Montgomery, președintele Consiliului WMA. 

Guvernul turc a respins cu fermitate săptămâna trecută faptul că TAF a folosit arme chimice în operațiunile lor împotriva PKK, după ce militantul PKK-link a publicat videoclipuri care arată armele folosite de armată împotriva PKK în nordul Irakului.

Separat, International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), care reprezintă mii de medici și campanii de prevenire a violenței armate, a declarat că a găsit dovezi indirecte ale posibilelor încălcări în timpul unei misiuni din septembrie în nordul Irakului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.