duminică, aprilie 28, 2024

92 de migranți au fost găsiți dezbrăcați după ce au trecut din Turcia în Grecia

92 de migranți au fost găsiți aproape goi și învinețiți după ce se presupune că au fost forțați să traverseze râul Evros, din Turcia în Grecia, conform presei internaționale.

Agenția de frontieră a UE Frontex a confirmat pentru AFP sosirea grupului în circumstanțe despre care, potrivit ministerului grec pentru protecție civilă, a transmis o „imagine inumană”.

„Ofițerii Frontex au raportat că migranții au fost găsiți aproape goi, iar unii dintre ei cu răni vizibile”, a declarat Paulina Bakula, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Bakula, vorbind de la sediul Frontex din Varșovia, a declarat că ofițerii Frontex au lucrat cu autoritățile elene pentru a oferi migranților, în principal afgani și sirieni, asistență imediată.

Grecia dă vina pe Turcia

Ministrul grec pentru protecție civilă, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigrația ilegală”.

Oficialul elen a susținut că mulți dintre migranți au spus Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care acționează ca o graniță naturală.

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarachi, a descris sâmbătă incidentul drept o „rușine pentru civilizație”.

De asemenea, Atena neagă acuzații din partea ONG-urilor și a mass-media că a încercat în multe ocazii să împingă migranții înapoi în Turcia ilegal, uneori folosind forța.

Turcia dă vina pe Grecia

Într-o serie de comentarii usturatoare pe Twitter, președinția turcă a negat orice responsabilitate pentru migranți și a dat vina pe Grecia pentru situația „inumană”.

„Îndemnăm Grecia să renunțe cât mai curând posibil la tratamentul dur asupra refugiaților, să înceteze acuzațiile sale false și lipsite de temei împotriva Turciei. Prin aceste eforturi zadarnice și ridicole, Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaților, postând fotografiile acestor oameni oprimați pe care le-a deportat după ce le-au furat bunurile personale”, a scris principalul asistent de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

Luna trecută, Erdogan a folosit o adresă ONU pentru a acuza Grecia că a transformat Marea Egee într-un „cimitir” cu „politici opresive” privind imigrația.

Reacția ONU

Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat într-o postare pe Twitter că este „profund tulburată de rapoartele șocante și imaginile cu 92 de persoane, despre care se spune că au fost găsite la granița terestră greco-turcă.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.