duminică, noiembrie 3, 2024

92 de migranți au fost găsiți dezbrăcați după ce au trecut din Turcia în Grecia

92 de migranți au fost găsiți aproape goi și învinețiți după ce se presupune că au fost forțați să traverseze râul Evros, din Turcia în Grecia, conform presei internaționale.

Agenția de frontieră a UE Frontex a confirmat pentru AFP sosirea grupului în circumstanțe despre care, potrivit ministerului grec pentru protecție civilă, a transmis o „imagine inumană”.

„Ofițerii Frontex au raportat că migranții au fost găsiți aproape goi, iar unii dintre ei cu răni vizibile”, a declarat Paulina Bakula, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Bakula, vorbind de la sediul Frontex din Varșovia, a declarat că ofițerii Frontex au lucrat cu autoritățile elene pentru a oferi migranților, în principal afgani și sirieni, asistență imediată.

Grecia dă vina pe Turcia

Ministrul grec pentru protecție civilă, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigrația ilegală”.

Oficialul elen a susținut că mulți dintre migranți au spus Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care acționează ca o graniță naturală.

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarachi, a descris sâmbătă incidentul drept o „rușine pentru civilizație”.

De asemenea, Atena neagă acuzații din partea ONG-urilor și a mass-media că a încercat în multe ocazii să împingă migranții înapoi în Turcia ilegal, uneori folosind forța.

Turcia dă vina pe Grecia

Într-o serie de comentarii usturatoare pe Twitter, președinția turcă a negat orice responsabilitate pentru migranți și a dat vina pe Grecia pentru situația „inumană”.

„Îndemnăm Grecia să renunțe cât mai curând posibil la tratamentul dur asupra refugiaților, să înceteze acuzațiile sale false și lipsite de temei împotriva Turciei. Prin aceste eforturi zadarnice și ridicole, Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaților, postând fotografiile acestor oameni oprimați pe care le-a deportat după ce le-au furat bunurile personale”, a scris principalul asistent de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

Luna trecută, Erdogan a folosit o adresă ONU pentru a acuza Grecia că a transformat Marea Egee într-un „cimitir” cu „politici opresive” privind imigrația.

Reacția ONU

Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat într-o postare pe Twitter că este „profund tulburată de rapoartele șocante și imaginile cu 92 de persoane, despre care se spune că au fost găsite la granița terestră greco-turcă.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.