luni, mai 6, 2024

Libertatea presei din Turcia: Autoritățile interzic reclamele pentru ziarul Evrensel

Autoritățile turce au anulat definitiv licența cotidianului Evrensel, de a publica reclame, o sursă semnificativă de venituri pentru ziare, conform Turkish Minutes.

Agenția de Publicitate de Presă a Turciei (BİK), organismul de stat responsabil cu reglementarea reclamelor finanțate din fonduri publice în mass-media care a impus interdicția, a declarat într-o notificare trimisă către Evrensel că decizia a fost făcută după ce cititorii au cumpărat mai mult de un ziar în unele provincii.

Din septembrie 2019, Evrensel a primit interdicție să publice anunțuri în conformitate cu o altă decizie a CCR, tot pe motiv că a fost vândut în vrac.

Fatih Polat, redactor-șef la Evrensel, a spus că decizia lui BİK a fost „o operațiune politică menită să ne reducă la tăcere”.

Sindicatul Muncitorilor din Radiodifuziune și Tipografi (DİSK BASIN-İŞ) a condamnat de asemenea decizia agenției, spunând într-un tweet că BİK este „un instrument de control economic pentru presă” și un „club” al guvernului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP). , cerând închiderea acestuia.

La începutul lunii august, Curtea Constituțională a Turciei a decis că interdicțiile de publicitate impuse lui BirGün, Sözcü, Cumhuriyet și Evrensel, toate ziarele critice la adresa partidului lui Erdogan, din cauza știrilor pe care le-au publicat, le-au încălcat drepturile la libertatea de exprimare și libertatea presa.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2022 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.